Hocalarını dava etti kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi Derya Deviner Erguvan, 33/A kadrosundan, 50/D kadrosuna atanmasına ilişkin Rektörlüğe karşı açtığı davayı kazandı. Erguvan, yaptığı açıklamada, mezun olduğu DEÜ Hukuk Fakültesinde araştırma görevlisi unvanıyla 2001 yılında göreve başladığını belirtti.

DEÜ Senatosu'nun 2004 yılında aldığı kararla 33/A kadrosunda bulunan tüm araştırma görevlilerini 33/A'ya kıyasla daha az iş güvencesine sahip 50/D kadrosuna aldığını kaydeden Erguvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Araştırma görevlileri, yüksek öğrenim kurumlarında 2547 sayılı Yükseköğrenim Kanunu'nun 33/A ve 50/D maddelerine göre görev yapmaktadır. 50/D'deki bir araştırma görevlisi, yüksek lisans veya doktorasını tamamladığında ya da herhangi bir gerekçeyle öğrencilikle ilişiği kesildiği anda araştırma görevlisi kadrosundan çıkarılıp kapı önüne konuyor.

DEÜ, aldığı kararla daha önce 33/A kadrosuyla göreve başlattığı tüm araştırma görevlilerini 50/D'ye geçirdi. 50/D'ye atanan araştırma görevlilerinden biri olarak konuyu yargıya taşıdım.?

DEÜ Hukuk Fakültesinde bu konuda yargıya başvuran ilk kişi olduğunu kaydeden Erguvan, ?Hocalarımla mahkemede karşı karşıya gelmek istemezdim, ama hukukçu bir akademisyen öncelikle kendi haklarını savunmak zorundadır. Hocalarımız da bize ilk önce bunu öğretir? diye konuştu.

Yargılamanın İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde yapıldığını belirten Erguvan, şunları söyledi:

?Davada hukuk devleti ilkesinin unsurlarından olan kazanılmış haklara saygı, idari istikrar ve hukuki güvenlik ilkelerinin ihlal edildiğini savundum. Mahkeme davayı kabul ederek, lehime karar verdi. Hukuka aykırı uygulamayı iptal ettirdik. Ancak bu işleme dayanak olan üniversite yönetim kurulu kararı halen yürürlükte.?

Kamu görevlilerinin özlük haklarının ancak kanunla düzenlenebileceğini kaydeden Erguvan, şunları kaydetti:

?Üniversite yönetimi 2004'te verdiği bu kararla kanun koyucu yerine geçmiştir. Bu karar İdare Hukuku'nda 'yok' hükmündedir. Eğer mahkeme bunu da kabul etseydi, yalnızca benim değil dava açmamış olsalar dahi tüm araştırma görevlilerinin de 33/A kadrosuna dönmeleri mümkün olacaktı. Üniversite kararı temyiz etti. Danıştaya göndereceğim temyiz dilekçesinde bu konuyu yineleyeceğim.?

?ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNE İŞ GÜVENLİĞİ?

Üniversitelerde araştırma görevlilerinin iş güvencesinden yoksun şekilde çalıştırıldığını kaydeden Erguvan, şöyle dedi:

?33/A kadrosu dahi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kadar araştırma görevlilerine iş güvencesi vermezken, 33/A'dakilerin 50/D'ye atanmasına yönelik bu uygulama, geleceğin bilim adamı olacak araştırma görevlilerinin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi duruyor. Açtığım davayla 50/D'ye atanma kararım iptal edildi. Ancak araştırma görevlilerinin iş güvenliği sorunu halen devam ediyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber