İlahiyat fakültesi öğretim üyelerine tanınan önceliğin yürürlüğü durduruldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
DANIŞTAY
BEŞİNCİ DAİRE

Esas No:2007/2613

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen: Türk Diyanet Vakıf Sen

Vekili : Av. Dr. Hamit Kocabey,

Fevzi Çakmak 1 Sokak, No:7/5, Kızılay/ANKARA

Davalı : Başbakanlık- ANKARA

İsteğin Özeti : Davacı Sendika Vekili, 13.1.2007 günlü, 26402 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinin (1). fıkrasının (j) bendinin (2) no'lu ait bendinde yer alan, "... öğretim üyeleri için ise ilahiyat fakültelerinden en az üç yıl öğretim üyeliği yapmış olmak" cümlesinin: (k) bendinin (2) no'lu alt bendinde yer alan, "... öğretim üyeleri için ise ilahiyat fakültelerinden en az üç yıl öğretim üyeliği yapmış olmak" cümlesinin; (I) bendinin (2j no'lu alt bendinde yer alan, "... öğretim üyeleri için ise ilahiyat fakültelerinden en az üç yıl öğretim üyeliği yapmış olmak" cümlesinin; aynı maddenin (2). fıkrasında yer alan,"... İlahiyat fakültesi öğretim üyeleri, birinci fıkranın (j), (k) ve (I) bentlerine göre, sadece Avrupa Birliği ülkeleri, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya için belirlenen kadrolarda görevlendirilebilir." hükmünün iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi : Mehmet Aydın

Düşüncesi : Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 16.11.2006 günlü, YD. İtiraz No:2006/1197 sayılı kararıyla davalı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurtdışı teşkilatının hukuken var olmadığının saptanmış olması karşısında, davalı Kurum'un yurtdışı teşkilatındaki kadrolara atama yapılmasına olanak bulunmamakta olup, anılan kadrolara atama yapılmasına ilişkin düzenlemeleri içeren dava konusu Yönetmelik hükümlerinde mevzuata ve hukuka uyarlık bulunmadığından, 2577 sayılı Yasa'nın 4001 sayılı Yasa ile değişik 27/2. maddesi uyarınca anılan hükümlerin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı : Mehmet Sağlam

Düşüncesi : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci

maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanabilmesi için, davalı idarenin savunmasının alınması gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesi'nce işin gereği düşünüldü:

Dava konusu Yönetmeliğin 7. maddesinde, bu Yönetmelik kapsamında bulunan kurumların yurtdışı teşkilatında sürekli bir göreve atanacak memurlar ile diğer kamu görevlilerinde aranılacak özel şartlara yer verilmiş ve davacı Sendika Vekili tarafından anılan maddenin (1). fıkrasının kimi ibarelerinin iptali ve yürütülmesinın durdurulması istenilen (j), (k) ve (I) bentlerinde; din hizmetleri müşaviri, din hizmetleri müşavir yardımcısı, din hizmetleri ataşesi ve din hizmetleri ataşe yardımcsı kadrolarına atanabilmek için, öğretim üyelerinin İlahiyat Fakültelerinde en az üç yıl öğretim üyeliği yapmış olmaları koşulu getirilmiş; aynı maddenin (2). fıkrasında ise, ilahiyat fakültesi öğretim üyelerinin, yukarıda sözü edilen bentlere göre sadece Avrupa Birliği ülkelerı, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya için belirlenen kadrolarda görevlendirilebileceği hükme bağlanmıştır,

Davacı Sendika vekili tarafından dava dilekçesine ek olarak sunulan ve 10,5.2007 tarihinde kayda giren dilekçe ekindeki 3.5.2007 günlü Yurtdışı Müşavirlik/Ataşelik Sınavı ilanının incelenmesinden; Başkanlığın yurtdışı teşkilatında boş bulunan ve 2007 yılında boşalacak olan 13 Din Hizmetleri Müşavirliği ve 3 Din Hizmetleri Ataşeliğine sürekli Görevle atanacak personeli seçmek amacıyla, dava konusu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda mesleki yeterlilik sınavı yapılacağı, ilgililerin en geç 23.5.2007 tarihine kadar davalı idareye başvurmaları gerektiği ve anılan mesleki yeterlilik sınavının 6.G.2007 tarihince yapılacağı anlaşılmaktadır.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 16,11.2006 günlü, YD. İtiraz No:2006/1197 sayılı kararıyla; "Yasal dayanağı bulunmaksızın çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile oluşturulan Diyanet işleri Başkanlığı yurtdışı teşkilatının hukuken var olduğunun kabulüne olanak bulunmadığı; her ne kadar, yasal dayanağı olmaksızın oluşturulan Diyanet İşleri Başkanlığı yurtdışı teşkilatının kuruluşundan itibaren görevlerini yerine getirdiği, yani fiilen çalışmakta olduğu anlaşılmakta ise de, hukuk devletinde fiili durumların Anayasa ve Yasa kurallarının uygulanmasının ertelenmesi sonucunu yaratabileceğinden söz edilemeyeceği; dolayısıyla, Başkanlığın teşkilat kanununda yurtdışı teşkilatı kurmasına yetki verecek şekilde düzenleme yapılarak yasal boşluk doldurulmaksızın, fiili durum esas alınarak tesis edilen işlemlerin uygulanmasına da olanak bulunmadığı" vurgulanmak suretiyle, davalı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurtdışı teşkilatının hukuken var olmadığının saptanmış olması karşısında, ilgililerin bu Kurum'un yurtdışı teşkilatında yer alan kadrolara atanmalarına olanak bulunmadığından; davalı idarenin yurtdışı kadrolarına atama yapılmasına ilişkin düzenlemeleri İçeren dava konusu Yönetmelik hükümlerinde mevzuata ve hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, olayda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 4001 sayılı Yasa İle değişik 27.maddesinin 2.fıkrasında sayılan koşullar gerçekleşmiş bulunduğundan, dava konusu Yönetmelik hükümlerinin yürütülmesinin durdurulmasına; aynı maddenin 4. fıkrası uyarınca kararın memur eliyle tebliğine, 18.5.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye Üye

Turan FALCIOĞLU Günay ERDEN Esen EROL Mustafa KILIÇHAN Hayrettin KADIOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber