Okul gezilerine çeki düzen getirildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 12:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, okul gezilerinde yaşanan olumsuz olayların tekrar yaşanmaması amacıyla, okul gezileri için bir dizi önlem aldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin, Türkiye'nin tarihi, coğrafi, doğal güzelliklerini ve özelliklerini daha yakından tanıtmak, yurt sevgisini pekiştirmek, vatandaşlık ve tarih bilincini güçlendirmek, öğrencilerin birbirlerini daha yakından tanımaları ve kaynaşmaları için gerekli ortamı sağlamak amacıyla düzenlenen okul gezilerinde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması ve öğrencilerin güvenli biçimde taşınması için bir genelge yayımladı. Genelge göre, okul ve kurum müdürleri görevlendirecekleri yardımcıları ile görevlendirilen öğretmen yola çıkmadan önce otobüsün genel durumunu inceleyerek "Araç Uygunluk Tespit Belgesi"ni imzalayacakve bu belgenin bir nüshası eğitim gezisi dosyasında sözleşme ekinde saklanacak.

Genelgede şunlar yer alıyor: "Görevlilerce, otobüse istiap haddinden fazla yolcu alınmayacak. Otobüslerde takograf bulundurulacak ve aracı kullanan şoför ile takografta ulunan sürücü belgesi ve sahibinin aynı kişi olup olmadığı ile yolculuk süresince sürücü belgesinin takografa takılı olup olmadığı görevlilerce kontrol edilecek. Ticari amaçlı yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoför dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4.5 saatten fazla araç kullanamayacak. Bu durumlarda araçta yedek şoför bulundurulacak. Otobüsün önüne okulun ilini, adını ve eğitim gezisi olduğunu belirten bez pankart asılacak. Otobüsteki yolcuların tamamını kapsayacak Otobüs Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası ve aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılacak, sigorta poliçelerinin birer sureti sözleşmeye eklenecek. 100 kilometreyi aşan eğitim gezilerinde kullanılacak otobüsler 6 yaşından büyük olmayacak. Bir günü aşan gezilerde gece konaklaması yapılacak.

İlköğretim 5. sınıfa kadar (5. sınıf dahil) olan öğrenciler, 100 kilometre aşmayan veya il sınırları içerisindeki mahallere günübirlik götürülüp getirilecek. İlk hareket saati gündüz olacak ve yolculuk mümkün olduğunca gündüz yapılacak. 100 kilometrenin üzerinde yapılacak taşımalarda (D2) taşıt kartı, 100 kilometrenin altındaki yolculuklarda ise (Y) türü yetki belgeli otobüsler kullanılacak. Gezide kullanılacak otobüsün sahibi veya ilgili firma yetkilisi ile geziden önce mutlak surette taşıma sözleşmesi yapılacak. Eğitim gezisinin başlangıcından bitimine kadar, sağlık, yol ve araç güvenliğinin sağlanması için yukarıda belirtilen hususlara titizlikle uyulması sağlanacak. Belirtilen şartları taşımayan otobüslerle hiçbir şekilde eğitim gezisine çıkılmasına izin verilmeyecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber