Sendika işyeri temsilcilerinin geçici görevlendirmeleri için emsal niteliğinde karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 15:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, İşyeri temsilcilerinin aynı ilçe içinde başka bir kuruma naklen atanması üzerine açtığı davada Gaziantep 2. İdare Mahkemesi emsal teşkil edecek bir karar aldı. Mahkeme kararında, kurumun personel ihtiyacı dolayısıyla yaptığını savunduğu naklen atamanın ?sendikanın örgütlenme özgürlüğü ile sendikal faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik olduğu hususu açıktır? ifadelerine yer verildi. Mahkeme kararı işyeri temsilcilerinin geçici görevlendirmeleri için de emsal niteliği taşıyor.

Bilindiği gibi, 4688 sayılı Kanunun18. maddesi sendika işyeri temsilcilerine bazı güvenceler sağlamıştır.Yasada yer alan ve bir çok kurum tarafından farklı yorumlanarak ihlal edilen söz konusu madde hükmü şu şekildedir. ?Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini haklı bir sebep olmadıkça ve sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez?.

Sendika işyeri temsilcilerinin bir yıllık görev süreleri içinde kurumlarınca yapılan geçici görevlendirme veya naklen atama işlemlerinde hizmet gerekleri ve personel ihtiyacı gerekçe olarak gösteriliyordu. Ancak,söz konusu görevlendirmelerin asıl gerekçesinin sendikal örgütlenmenin engellenmesi amacını taşıdığı yönünde bir çok tespitler bulunmaktadır.

Türk Sağlık Sen yetkilileri, sendika işyeri temsilcisi olup kanuna aykırı olarak başka bir iş yerine görevlendirilen 12 temsilci ve 8 şube yönetim kurulu üye hakkında açılan davalardan en çarpıcı ve bundan sonraki uygulamalara emsal teşkil edecek kararı Gaziantep 2. idare mahkemesi'nin verdiğini dile getirdi.

Kararda özetle şu hususlara yer verilmiştir.

Davalı idarenin işyeri sendika temsilcisinin başka bir işyerine atanmasına ilişkin işleminin davacı sendikanın örgütlenme özgürlüğü ile sendikal faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik olduğu,davalı idarece tesis edilen dava konusu işlemde kamu yararı ve hizmet gereklerine uygunluk bulunmadığı ve hukuka aykırı olarak tesis edildiği anlaşılan dava konusu işlemin uygulanması halinde davacı sendika açısından telafisi güç veya imkansız zararlar doğacağı gerekçeleri ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede;

Mahkeme kararının, kamu yararı ve hizmet gerekleri gerekçesinin arkasına sığınarak sendikal örgütlenmenin kısıtlanması sonucunu doğuran keyfi uygulamaları ortadan kaldıracağını ümit etmekteyiz. Beklentimiz bundan sonraki süreçte sendika işyeri temsilcilerinin ve yönetim kurulu üyelerinin sendikal görevleri süresince başka işyerlerine nakledilmemesidir.Çünkü, sendikaların organlarında görev alan memurlar kamu hizmetlerini en iyi şekilde yapmaktadırlar, kamu yararını en iyi şekilde gözetmektedirler. Ayrıca, işyeri temsilcilerinin yürüttüğü sendikal faaliyetler de kamu hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olup, hizmetlerin daha etkin ve verimli yürütülmesine önemli katkı sağlamaktadır. Bu nedenle kamu idarecilerinin sendikal faaliyetleri icra edenleri baskı altına alacak, moral ve motivasyonlarını azaltacak, kamu çalışanlarının sendikalara karşı güvenini sarsacak uygulamalar içine girmemelerini arzu etmekteyiz.

Kahveci ayrıca mahkeme kararını çalışma bakanlığına da göndereceklerini ve Bakanlıktan ilgili kurum ve kuruluşların bilgilendirilmesini talep edeceklerini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber