Türkiye'ye NATO'da yeni roller verilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin ardından yurtdışında katılacağı ilk uluslararası toplantı olan NATO zirvesi, Türkiye'nin NATO'daki mevcut sorumluluklarına ek olarak üstlenmesi beklenen yeni roller için de önem taşıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Haziran 2018 06:20, Son Güncelleme : 29 Haziran 2018 06:55
Türkiye'ye NATO'da yeni roller verilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin ardından yurtdışında katılacağı ilk uluslararası toplantı olan NATO zirvesi, Türkiye'nin NATO'daki mevcut sorumluluklarına ek olarak üstlenmesi beklenen yeni roller için de önem taşıyor.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Haziran'da yeniden seçilmesinin ardından -yurtdışında katılacağı ilk uluslararası toplantı, 11-12 Temmuz tarihlerinde Brüksel'de yapılacak NATO zirvesi olacak.

NATO zirvesi kamuoyunun dikkatine ABD Başkanı Donald Trump'ın 26 Haziran'da Erdoğan'a açtığı tebrik telefonu sırasında, orada görüşmek üzere randevu vermesiyle gelmişti. Diplomatik kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, bu görüşme yalnızca Türkiye ve ABD arasındaki mevcut sorunların görüşülmesi için değil, Türkiye'nin NATO'daki mevcut sorumluluklarına ek olarak üstlenmesi beklenen yeni roller için de önem taşıyor.

MÜDAHALEYE HAZIR BİRLİK

Bunların arasında 2014 Zirvesi'nde kurulmasına karar verilen Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti'nin (VJTF) komutasını 2021'de üstlenmesi geliyor. Bu kuvvet 2002'de oluşturulan ve Türkiye'nin de içinde yer aldığı NATO Acil Müdahale Birliği'nin (NRF) 'Mızrak Ucu', yani 'Öncü Kuvveti' olarak düşünülmüş. Toplam bir tugay seviyesinde 5 tabur halinde, kara, deniz ve özel kuvvetler desteğinde oluşturulan birliğin herhangi bir kriz çıktığında en geç bir hafta içinde müdahalede bulunacak hazırlıkta tutulması gerekiyor. Birliğe Türkiye'nin yanı sıra Almanya-Hollanda ortaklığı, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya birlik tahsis etmiş bulunuyor.

VJTF Öncü Birliği'nin kuruluş gerekçesi, NATO belgelerinde "İttifakın doğu ve güney sınırlarında değişen güvenlik koşullarına daha iyi karşılık verebilmek" olarak açıklanıyor. NATO'nun en güneydoğusundaki Türkiye, kriz bölgelerine en yakın durumda, Ukrayna, Rusya, İran, Irak ve Suriye ile komşu durumda bir cephe ülkesi. Zaten bu karar Rusya'nın 2014'te Ukrayna'ya müdahalesi, Kırım'ı ilhakı ve Baltık ülkelerinin Rusya'dan artan rahatsızlığı sonrası alınmış.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber