TBMM Genel Kurulu'nda ''İmarzede'' kavgası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 21:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'de yıllardan beri kangren haline gelen her türlü sorunun iktidarlarında çözüldüğünü belirterek, ''21 bankaya el konulurken iktidarda kim vardı? CHP'nin 22 Temmuzdaki yol arkadaşı DSP ile ANAVATAN, MHP vardı'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, İmar Bankası tarafından ikincil piyasada Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satışı adı altında toplanan tutarların, devlet iç borçlanma senetleriyle nakden ödenmesini öngören kanun tasarısının görüşmeleri devam ediyor.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, bonozedelerin paralarını almak için davalar açtığını ve bu davaların lehlerine sonuçlanma aşamasına geldiğini söyledi.

Bonozedelerin 4 yıldır mağdur olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ''Tasarının geliş nedeni şudur; kazanılan davalar nedeniyle vatandaş faiz de alacak. Siz, 'bu faizleri nasıl ödemeyiz, makaslarız' diye düşünerek bu tasarıyı getirdiniz'' dedi.

Kılıçdaroğlu, İmar Bankasına 15 gün geç el konulmasını da eleştirerek, bu 15 günlük süredeki zararın bugüne kadar tespit edilemediğini söyledi.

''...HESAP SORMAYANLAR NAMERTTİR''

AK Parti sıralarından, ''CHP'nin, seçimlerde Genç Parti ile işbirliği yapacağı'' konusunda laf atılması üzerine Kılıçdaroğlu, ''CHP'de hortumcunun, dolandırıcının işi yoktur. Almanya'ya gidip din kisvesi altında para toplayanların da bizde işi yok. Temel felsefemiz dürüst olmaktır. CHP'nin açığını görüp de hesap sormayanlar namerttir. Ama biz iktidara gelince hesabını soracağız, Yüce Divansa Yüce Divana göndereceğiz'' diye konuştu.

Ak Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, kendisinden önce konuşanların, milletin 20 milyar YTL'sini götüren grubu suçlamadığını, onlara göz yuman iktidarlara bir şey söylemediğini kaydetti.

''O grubun başkanı Cem Uzan'ın, 'ezilenler iktidar olacak' dediğini'' anımsatan Elitaş, ''Önce sen şu ezdiklerinin hakkını ver'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, hiç kimsenin söz konusu grubu savunmadığını, hırsızın yanında olmadığını kaydetti.

AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur'un laf atması üzerine Koç, ''Seni buraya hiç çıkarmıyorlar herhalde, sürekli laf atıp duruyorsun. Yüreğiniz varsa, beraber namazda saf tuttuğunuz, milletin parasını götüren kişilerden de hesap sorarsınız. Yimpaşzedeler, Kombassanzedeler, İhlaszedeler duruyor. Yüreğiniz varsa o kişileri mağdur edenlerden de hesap sorun'' diye konuştu.

''BİZİM DÖNEMİMİZDE TESPİT EDİLDİ''

Hükümet adına eleştirileri yanıtlayan Bakan Şahin, CHP'li bir milletvekilinin, ''Hiç sorun olmaması gereken bir alanı, iktidar sorun haline dönüştürdü'' demesi nedeniyle kürsüye çıktığını söyledi.

İktidarlarında 21 bankaya el konulduğunu, bu bankaların Hazineyi 55 milyar dolar zarara uğrattığını ifade eden Şahin, ''İmar Bankası bizim dönemimizde mi kuruldu, bankacılık mevzuatına aykırı işlemleri bizim dönemimizde mi oldu? Hayır. Ancak, bu usulsüzlükler bizim dönemimizde tespit edildi'' dedi.

Şahin, dönemlerinde bankacılık sektöründen dolayı Hazinenin zarara uğratılmadığını kaydederek, ''Bizden önceki iktidarların sorun haline getirdiği bir alanı biz düzelttik'' dedi.

''BUNLARLA İLGİLİ HAZİNE GARANTİSİ YOK''

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç'un, bazı finans kuruluşlarının vatandaşı mağdur etmesiyle ilgili sözlerine karşılık Bakan Şahin, ''Bunlarla ilgili bir Hazine garantisi yok ki. Onlarla ilgili düzenlemeyi de biz yaptık. İktidarımız da getirdiğimiz düzenlemelerle, ne bir bankacı ne bir katılım bankacısı milletimizi istismar edemez, Hazineyi ve milleti zarara uğratamaz'' diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin, CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu'nun, ''vatandaşın sorunlarını seçime doğru hatırlıyorsunuz'' eleştirisine yanıt verirken de şunları söyledi:

''El insaf. Vatandaşın, Tasarrufu Teşfik Fonunda biriken 14.5 katrilyon lirasını kim ödedi? 2 sene önce biz ödedik. Kim mağdur etti vatandaşlarımızı, bizden önceki iktidarlar, biraz önce konuşanların hepsi. Konut edindirme yardımı paralarını kim ödedi, 2 gün önce; biz ödedik.'' Şahin, CHP sıralarından, ''Yurtdışında para toplayan İhlas Finans, Yimpaş, Kombassan Holding'' ile ilgili laf atılması üzerine, ''O olaylar bizim dönemimizde patlamadı. Ancak biz o alanı da düzelttik. Bundan sonra hiç kimse bu tür istismar yapamaz'' dedi.

Hazinenin, İmar Bankasında oluşan zarara karşılık 8.5 milyar YTL'yi ödediğini belirten Şahin, ''Bu para, 70 milyon kişinin parası. Şimdi de 22 bin 517 kişinin parasını ödüyoruz. 22 bin vatandaşımıza da sahip çıkacağız, 70 milyon vatandaşımıza da sahip çıkacağız'' dedi.

Şahin, CHP sıralarından laf atılmaya devam edilmesi üzerine, ''Yasada bunlarla ilgili (İhlas, Yipmaş, Kombassanzedeler) garanti yok'' diye konuştu.

Türkiye'de yıllardan beri kangren haline gelen her türlü sorunun iktidarlarında çözüldüğünü belirten Şahin, ''21 bankaya el konulurken iktidarda kim vardı? CHP'nin 22 Temmuzdaki yol arkadaşı DSP vardı. Grup Başkanvekilinin burada bizi eleştirdiği Anavatan Partisi vardı, MHP vardı. Biz onların ceremesini çekiyoruz. Ama artık kimse bu tür yanlışlıklar yapamaz. Kimin ne olduğunu milletimiz biliyor'' dedi.

CHP'Lİ KOÇ: "AK PARTİ, BİR AİLE FOTOĞRAFIYLA SEÇİME GİRİYOR. BU FOTOĞRAFTA BAŞBAKANIN YANINDA MALİYE BAKANI, ARKASINDA OFER, HİKMETYAR, EL KADI, ALİ DİBO'LAR VAR. BU AİLE FOTOĞRAFI SİZİ TAŞIMAZ"

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, AK Parti'nin bir aile fotoğrafıyla seçime girdiğini belirterek, "Bu aile fotoğrafında Başbakanın yanında Maliye Bakanı, arkasında Ofer, Hikmetyar, El Kadı, Ali Dibo'lar var. Bu aile fotoğrafı sizi taşımaz" dedi.

İmar Bankasından Hazine Bonusu alanlara ödeme yapılmasını öngören yasa tasarısının görüşmeleri, tartışmalara sahne oldu.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, kendisinden önce konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "demagoji üstadı" olduğunu ve DSP ile CHP'nin 22 Temmuza yönelik kararından çekindiğini söyledi. Kendisinin DSP içinde bulunmadığını hatırlatan Koç, "DSP içindeki arkadaşlar vatanını seven, yurtsever ve yolsuzluğa bulaşmamış kişilerdir. Ecevit'in ve DSP'deki arkadaşların geçmişinde çocuğuna gemi alan, İslamı Arap milliyetçiliği ile kirletenler yoktur" dedi.

DSP'ye dil uzatırken çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Koç, milletin seçimlerde ellerinde Türk bayraklarıyla AK Parti'yi beklediğini kaydetti. AK Parti'nin seçimlere "aile fotoğrafıyla" girdiğini anlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu aile fotoğrafında Başbakanın yanında Maliye Bakanı, arkasında kalın gözlükleriyle Ofer, Hikmetyar, El Kadı var, Ali Dibo'lar var. Bu aile fotoğrafı sizi taşımaz. YİMPAŞ için para toplayan kaç milletvekili var? O insanların bedduaları sizi çarpacak. Bunca insanın ahını aldınız. Bu yükün altında ezileceksiniz. Bu millet sizi öpecek, alnınızdan öpecek."

"HAKKIMI HELAL ETMİYORUM"

Amasya Bağımsız Milletvekili Hamza Albayrak, tasarıyla ilgili konuşmasında, yolsuzlukla mücadeleden söz edildiğini hatırlatarak, "Yolsuzlukla Mücadele Yasa Taslağı 2004 yılından beri Başbakanlıkta bekliyor. Buraya gelemedi" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimlerine işaret eden Albayrak, "Halkım şahittir, Allah şehittir. 22. Dönemde 550 milletvekili olarak Mecliste cumhurbaşkanı seçemedik. Cumhurbaşkanı seçimine ellerini uzatanlara, buna sebep olanlara hakkımı helal etmiyorum. Türkiye Cumhuriyeti bu duruma düşmemeliydi. Buna mani olanlara da kendilerini zamanın sahibi sayanlara da kız istemeye giderken damadın ismini dünürcüsüne söylemeyenlere de hakkımı helal etmiyorum" diye konuştu.

İmar Bankasının içini boşaltırken görevini ihmal edenlerin hiç mi günahı olmadığını soran Albayrak, "Bu kişiler ellerini kollarını sallayarak dolaşıyorlar, belki yarın buraya gelip otururlar" dedi.

Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Albayrak'a konuşmasından ötürü teşekkür ederek, "doğruları söylediğini" ifade etti. İktidarın "hortumları kesmekle övündüğünü" belirten Kurtulmuşoğlu, "Peki bu hortumları kestiniz de ne yaptınız? Hortumları kendi yönününe çevirdiniz" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak "açtırma kutuyu söyletme kötüyü" diyen Kurtulmuşoğlu, iktidarın 354 milletvekiliyle cumhurbaşkanını seçemediğini, sorunu muhalefete yüklemek yerine, "beceriksizliğini kabul etmesi gerektiğini" savundu.

"MİLLETE PAZARLAMAYA KALKMAYIN"

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, Hazinenin ve bankanın içini boşaltanların, dönemin siyasileri tarafından himaye edildiğini belirterek, "Bana kimse sürecin aktörlerini, milletin parasını ciro edenleri cilalayarak millete pazarlamaya kalkmasın" dedi.

CHP'li milletvekillerinin laf atması üzerine "Siz mağdurdan yana mısınız hırsızdan yana mı?" diyen Fatsa, "Bankanın içi nasıl boşaltıldı? İki tane bilgisayar kaydı vardı. Birinde Banka yeminli murakıplarına gönderilen kayıtlarda 750 trilyon vardı ama bir de kara defter vardı. O defterden 6.5 milyar dolar çıktı. Birileri seçim ittifakına gidebilir ama bunlar da ülkenin gerçekleridir. Devleti soyanlarla yan yana gelenleri bu millet affetmez" diye konuştu.

YİMPAŞ ve KOMBASSAN gibi şirketlerin, yurtdışından para toplama işine 1990'lı yılların başında başladığına işaret eden Fatsa, "O süreden beri ama içinde ama dışında ya da yanında da olsa siz de iktidardaydınız. Neden yapmadınız?Millet herkesi çok iyi biliyor" dedi.

Tasarının görüşmeleri sürüyor.


TBMM Genel Kurulunda, İmar Bankası tarafından ikincil piyasada Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satışı adı altında toplanan tutarların, devlet iç borçlanma senetleriyle nakden ödenmesini öngören kanun tasarısının maddelerine geçildi.

Tasarının tümü üzerinde CHP grubu adına görüşlerini dile getiren Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, vatandaşın açtığı davaların vekalet ücretleriyle ilgili düzenleme yapılmadığını söyledi.

Hangi tarihte, hangi yöntemle paranın ödeneceğinin belirlenmesi gerektiğini de ifade eden Özyürek, "Paranın ödenmesini Bakanlar Kurulunun takdirine bırakmak yanlış. Ödemelerin nasıl ve ne zaman olacağı, tasarıda net ve kesin belli olmalı" dedi.

Özyürek, İmar Bankasının off-shore hesaplarına para yatıranların çoğunun yurtdışında yaşayan vatandaşlar olduğunu belirterek, tasarıyla, off-shorezedelerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini kaydetti.

CHP'li Özyürek, "Gelin, bu konuyu tümüyle kapatalım. İmarzedeler konusunu, kapısını, defterini kapatalım" diye konuştu.

Anavatan Partisi grubu adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit, devletin, geçmiş dönemlerde borcunu ödemek amacıyla, iç borçlanma senedi satarak borcunu karşılama yoluna gittiğini söyledi.

Koçyiğit, İmar Bankasından bonozedelere ödenmesi gereken paranın faiziyle 1 katrilyon lira olmasına rağmen, sadece ana para olan 728 trilyon liranın ödenmesinin planlandığını iddia etti.

"22 BİN KİŞİ PARA YATIRDI"

AK Parti grubu adına konuşan Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, iktidarları döneminde hiçbir bankanın batmadığını ve TMSF'ye devredilmediğini söyledi.

Devlet iç borçlanma senedi almak suretiyle İmar Bankasında yapılan işlem sayısının 26 bin 140 olduğunu ifade eden Yeni, ancak bazı vatandaşlar birkaç işlem yaptığı için bankaya para yatıran kişi sayısının 22 bin 517 olduğunu ifade etti.

Ahmet Yeni, vatandaşların iç borçlanma senedi alarak İmar Bankasına yatırdığı ana paranın 728 milyon 3 bin YTL olduğunu, bu rakamın faiziyle 1 milyar 23 milyon YTL'ye ulaştığını belirterek, "Dava açmış olsun veya olmasın, tüm hak sahiplerine ödeme yapılacaktır. Ödemede tek kriter, kişinin hak sahibi olmasıdır" dedi.

Yeni, hak sahibi olmayanlara ödeme yapılmayacağını, haksız ya da fazladan ödeme yapıldığı tespit edilenlerden de ödemenin geri alınacağını söyledi.

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber