Mesut Yılmaz: Bir Menderes çekti bir de ben

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 26 Mayıs 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANAP Eski lideri Mesut Yılmaz, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'a Rize'de yanıt verdi: DP'den bağımsız aday olabilirim

ANKARA - Mesut Yılmaz, merakla beklenen adaylık kararını dün Rize'de gerçekleştirdiği mitingle, söz verdiği şekilde hemşehrilerinin huzurunda açıkladı. Önceki gün bağımsız adaylık ihtimalinin daha ağır bastığını söyleyen Yılmaz, dün öncelikli tercihinin DP listesinden bağımsız aday olma yönünde olacağını ilan etti.

Çözüm formülü Ağar'dan

DYP Lideri Mehmet Ağar, Yılmaz'ın önceki gün katıldığı bir televizyon programında eğiliminin bağımsız aday olma yönünde olduğunu açıklamasının hemen ardından Mumcu ile bir araya geldi. Yoğun görüşme trafiği kapsamında Ağar, hem Yılmaz'ın adaylığı konusunda tereddütleri bulunan Mumcu'yu hem de bağımsızlık eğilimi ağır basan Yılmaz'ı ikna edebilecek ?DP listesinden bağımsız adaylık? formülünü ortaya attı. Yılmaz ise Ağar'a ?Bana bu çağrıyı kamuoyu önünde de yapın? karşılığını verdi. Ağar da bu talebe olumlu yanıt verdi. Yılmaz, Ağar'ın kamuoyu önünde kendisine çağrı yapmasını beklerken, Rize'nin Çayeli ilçesinde kaldığı otelde miting öncesi gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı.

Daveti TV'den de yaptı

Aynı saatlerde Ağar da Yılmaz'ın ?teklifinizi kamuoyu önünde yapın? talebini CNN'de katıldığı Ankara Kulisi programında yerine getirdi. Ağar, ?DP birleşmesinde yüksek bir heyecan içinde yola devam edilirken, kendisinin bu noktada DP ile illiyet bağının olmasının da çok uygun olduğunu değerlendiriyoruz. Eğer bağımsız girmeyi tercih ediyorlarsa mevzuat ve yasa müsait. DP listesinden bağımsız girerlerse, biz büyük bir memnuniyet duyarız? dedi. Ağar, ?Ya katılmak istelerse..? sorusu üzerine de ?Bu konuda her zaman açığız? yanıtını verdi.

Yılmaz'dan şartlı evet

Ağar'ın bu açıklamasını televizyondan dinleyen Yılmaz, miting konuşmasında DP kanadının beklediği olumlu yanıtı iki şarta bağlayarak verdi: ?Bu DP birleşiminin olması için elimden geleni sessiz sedasız yaptım. Mutlaka bağımsız ol diyen hemşehrilerimi de ikna etmeye çalışırım. Önemli olan Türkiye'de yeniden hepimizin birbirimizle kavga etmeden, CHP ile AKP'nin Türkiye'ye kurmak istedikleri kutuplaşma tuzağına düşmeden herkesi kucaklayan, rahmetli Menderes'in, amcam İzzet Akçal'ın DP ruhunu Türkiye'de canlandırmaktır. Bunu yaparlarsa ben onlara destek olurum. Bunu yapamazlarsa seçim günü gelip sizden bağımsız oy isteyeceğim. Siz bana sahip çıkarsanız şartlar ne olursa olsun ben nerede olursam olayım size hizmet etmeye devam ederim.?

Siyasetin zorluğunu çektim

Yılmaz konuşmasında, siyasete geri dönme kararının gerekçelerini de açıkladı: ?Siyasette benim kadar siyasetin zorluğunu çekmiş başka insan azdır. Benden çok çeken belki bir tek Menderes var. Seçim kaybetmeyi, Yüce Divan'a gitmeyi yaşadım. İhanetin her türlüsünü yaşadım. Dönmeye karar verdiysem sizin isteğinizle verdim. Türkiye zor bir dönüm noktasında. Uzaktan seyretmeyi kendime yediremem.?

DP için vekilliğini riske mi attı?

YIlmaz, DP listesinden bağımsız milletvekili adayı olmayı kabul ederek, bir anlamda bu birleşme ile ?kader birliği? yapmayı da kabul etmiş oldu. Yılmaz'ın kurmay kadrosu DP'nin baraj altında kalması olasılığını hatırlatarak ?Mesut Bey bu birleşmeye destek vermek için yine özveride bulundu. Banko olarak gördüğümüz milletvekilliğini kaybetmeyi dahi göze aldı? değerlendirmesinde bulundu.

Celal Doğan ve Hikmet Çetin'i DP'ye önerdi

Lİstesİnden bağımsız milletvekili adayı olma yolunda olduğu DP (Demokrat Parti)'nin seçimlerde başarılı olması için ?doğru kadrolarla yola çıkması? gerektiğine işaret eden ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın, DP kanadına bu yönde bazı isimler önerdiği öğrenildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre Yılmaz bu çerçevede, DP kanadına, sol kanattan TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin, Gaziantep Belediyesi eski Başkanı Celal Doğan, ANAP'lı Devlet eski Bakanı Nejat Arseven, ANAP'lı eski Bakanlardan Lütfullah Kayalar, GS eski yöneticilerinden Abdurrahim Albayrak, ANAP eski Genel Başkanlarından Nesrin Nas'ın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin ?kazanılmasını? önerdi. Yılmaz'ın, Ağar aracılığıyla DP kanadına önerdiği bu isimlerin tamamını ?olmazsa olmaz? şart olarak sunmadığı, ancak en azından bir bölümünün kabul edilmesinin DP listesinden bağımsız adaylığını kesinleştirmesi konusunda belirleyici olacağının mesajını vermeyi de ihmal etmediği ifade ediliyor. Celal Doğan ve Hikmet Çetin ismine hiçbir itirazlarının bulunmadığını vurgulayan DYP kurmayları, ?Yozgat'tan bir Lütfullah Kayalar, İstanbul'dan bir Abdurrahim Albayrak listelerimizde yer alsa, fena mı olur?? görüşünü dile getirdiler.

Rizeli Rize'den aday olur

Mesut Yılmaz, Rize'de Erdoğan'a meydan okudu. Yılmaz adaylığını açıkladığı miting konuşmasında, Rizeli Erdoğan'ı Rize'den milletvekili adayı olup kendisine rakip olmaya davet etti. Yılmaz ?Başbakan eğer size söylediği kadar büyük hizmetler yapmışsa, gelsin Rize'den aday olsun. En büyük hakem olan sizlerin önüne çıkalım, hakemliği siz yapın? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber