AKP'ye 'merkez' ayarı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Mayıs 2007 05:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1-Bu yıl imam hatipli ?küçük başkan' yok

GEÇEN yıl Çocuk Meclisi'nde Arınç'ın koltuğuna 23 yaşındaki bir imam hatiplinin oturup, siyaset yapması tepki almıştı. Bu yıl Köşk seçimi nedeniyle ertelenen Çocuk Meclisi sessizce toplandı. Arınç yurtdışındaydı, oturumu İsmail Alptekin yönetti. Zonguldak İmam Hatip Lisesi'nden Muhammet Döngel (20), en büyük üye olduğu halde başkan yapılmadı.

2-Yurtdışına gidecek ilahiyatçılara tepki

AKP'li Tayyar Altıkulaç'ın, Diyanet'e yurtdışında teşkilat kurma izni veren kanun teklifi komisyondaki AKP'li milletvekilleri tarafından eleştirildi. Avni Doğan, ?3-5 ilahiyat profesörü yurtdışı görsün diye kanun çıkmaz' tepkisi verdi.

TBMM yönetimi, geçmiş yıllarda imam hatipli öğrencilerin başkanlık etmesi nedeniyle tartışmaya neden olan Türkiye Öğrenci Meclisi'ndeki uygulamadan, ara bir formülle geri adım attı. Öğrenci Meclisi'nin geçici başkanlık divanı, milletvekillerinden oluşturuldu. Böylelikle, yaşça en büyük temsilci olan imam hatipli öğrenci bu yıl başkanlık koltuğuna oturtulmadı.

Milli Egemenlik Haftası'nda yapılması gereken, ancak cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde olası imam hatip krizini engellemek amacıyla ertelenen Türkiye Öğrenci Meclisi'nin özel oturumu, dün TBMM'de yapıldı. TBMM Genel Kurulu'nun çalıştığı güne denk getirilerek yeri Genel Kurul Salonu'ndan AKP Grup Salonu'na alınan birleşimin sadece açılışı, TBMM TV'den yayınlandı. Yurtdışında bulunan TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın yokluğunda gerçekleştirilen toplantı, geçmiş yıllara göre sönük geçti. Arınç'ın yerine oturumu yöneten İsmail Alptekin, içtüzükten kaynaklanan yetkisini kullanarak geçici başkanlık divanını, Öğrenci Meclisi üyeleri yerine TBMM Başkanlık Divanı'nda görev yapan milletvekillerinden oluşturdu. Böylece, en yaşlı üye olan Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammet Döngel (20), geçici başkanlık koltuğuna oturtulmadı. Döngel, gazetecilerin sorusu üzerine, ?Demokratik bir durum, sorun yok? dedi.

Meclis'in açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ?Basınımız bir şeyi yanlış anlıyor. Burası çocuk meclisi değil, burası Öğrenci Meclisi'dir. Burada çocuk diyebileceğimiz kimse yok, burada delikanlılar var? dedi.

?ÖZDE? GÖNDERMESİ

Hüseyin Çelik, ?Cumhuriyet adına demokrasiden, demokrasi adına cumhuriyetten vazgeçme niyetimiz yoktur. Akıllı insanlar, soğuğa küfretmeyip soğuğa karşı önlem alır. İşte o zaman Türkiye sözde değil özde 21'inci yüzyılın parlayan yıldızı olur. Sloganla olmaz? diye konuştu.

Başkan adaylarından Çanakkale temsilcisi Cansu Tüzan'ın konuşmasındaki ?Bizi testlere gömen ezberci zihniyeti birlikte yok edelim? sözleri, Talim Terbiye Kurulu uzmanı Sinan Gündüz'ün tepkisine neden oldu. Gündüz, önceden incelenen konuşmanın değiştirildiğini savunarak, Tüzan'ı uyardı.

KATSAYI TARTIŞMASI

Oturumun gündem dışı bölümünde konuşan imam hatip liseli Muhammet Döngel, meslek liselerine dönük katsayı adaletsizliğinin yıllardır sürdüğünü belirterek, ?Büyüklerimizden bu adaletsizliğin düzeltilmesini istiyoruz? dedi. Kastamonu temsilcisi Fatih Yasin Keman ise, Ulus'taki saldırıyı kınarken teröristlere ?Sen kimliksiz, beyinsiz, şuursuz bir asalaktan ibaretsin. Türkiye'yi bölmeye gücün yetmez? diye seslendi.

SAĞ ELİNİ KALDIRINCA UYARILDI

BaŞkanlIk seçiminden önceki yemin töreninde, küçük çaplı kriz yaşandı. Trabzon temsilcisi Sultan Salih Çolak'ın Amerikan filmlerinde olduğu gibi sağ elini kaldırarak yemine başlaması üzerine Alptekin, ?Dur bir dakika dur. Böyle bir usulümüz yok? diye müdahale etti. Çolak'ın ?Böyle olmuyor mu? sözleri üzerine Alptekin, ?O filmlerde oluyor. Biz öyle yapmıyoruz, hadi bakalım? diyerek yemini bu kez el kaldırtmadan tekrarlattı.

Alptekin başkanlığında yapılan seçimde, 6 imamhatip öğrencisinden hiçbiri başkanlık için liste çıkarmadı. Üçü kız öğrencilerden olmak üzere dört listenin yarıştığı seçimde, 18 yaşındaki Eskişehir temsilcisi Hakan Karahan, 25 oyla başkanlığa seçildi.

Komisyonda Diyanet çatlağı

Dİyanet İşleri Başkanlığı'na yurtdışı teşkilat kurma yetkisi sağlayan kanun teklifi, dün TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi. AKP'li Tayyar Altıkulaç'ın verdiği kanun teklifi AKP'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

Teklife göre, Diyanet teşkilatında yurtdışı görev süresi 3 yıl olacak. Bu süre, hizmetin gerektirdiği durumlarda başbakan veya ilgili bakanın imzasıyla 1 yıl uzatılabilecek. Teklif sahibi ve Komisyon Başkanı Tayyar Altıkulaç, Diyanet'in yurtdışı teşkilatının 1976 yılından bu yana kanuni dayanağı olmadan faaliyet gösterdiğini belirterek, ?Yurtdışında çalışan personele maaş verilebilmesi için bu kanun teklifinin ivedilikle yasalaşması gerekir'' dedi.

AKP'LİLER KIZDI

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, teklifi eleştirerek, ?Bu kanun teklifi, 3-5 ilahiyat profesörünün yurtdışına çıkması için hazırlanmış. Ben ilk kez partimden gelen bir kanun teklifini kabul etmeyeceğim. 80 bin kişinin çalıştığı teşkilatta yurtdışına gidecek kimse yok mu?? diye konuştu. AKP Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz da Diyanet İşleri Başkanı ve yardımcılarının akademisyen olduğunu ifade ederek, ?Neden şimdiye kadar personeline dil öğretmemişler, bir planlama yapmamışlar. Biz onlardan şimdiye kadar hiçbir siyasi talepte bulunmadık. Hiçbir şeye karışmadık ama arkadaşlarımız maalesef işleri yapamamışlar'' diye tepki gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber