Yepyeni bir kriz

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Mayıs 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer anayasa değişikliğini referanduma götürürse, yeni cumhurbaşkanını kim seçecek. Yeni Meclis referandum sonucunu mu bekleyecek yoksa, kendisi mi cumhurbaşkanı mı seçecek?

TÜRKİYE yepyeni iki krizle daha karşı karşıya. 367 tartışmalarıyla başlayan krizler serisine şimdi de referandumun süresi ile referanduma gidildiği takdirde yeni cumhurbaşkanını kimin seçeceği de eklenmeye hazır. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanını 5+5 esasıyla halkın seçmesini içeren Anayasa değişikliği paketini iade etmesi üzerine dün Meclis Anayasa Komisyonu çalışmaya başladı. Değişikliğin aynen Çankaya'ya gönderilmesi bekleniyor. AK Parti, 367 sıkıntısı yaşamamak için bütün milletvekillerini Ankara'dan ayrılmamaları konusunda uyardı.

120 Mİ YOKSA 40 MI?

ANAYASA değişikliğinin Meclis'ten aynen geçmesi durumunda Sezer'in ikinci kez veto hakkı olmadığı için referanduma götürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Referanduma gidilmesi durumunda ise süre krizi başgösterecek. Yürürlükte olan yasaya göre, referandum kararı alınmasının ardından 120 gün sonra sandığa gidilmesi gerekiyor. Ancak paketteki değişiklikle süre 40 güne çekildi. Tartışma da bu noktada başlıyor. Referanduma gitmek için 120 gün mü beklenecek yoksa 40 gün mü?

YÜRÜRLÜĞE GİRER Mİ?

AK Parti, değişiklik kararı resmi gazetede yayınlanacağı için referanduma 40 gün sonra gidilmesi gerektiğini savunuyor. Anayasa Hukukçusu Ahmet İyimaya ise ?Değişikliğin Resmi Gazete'de yayınlanması yürürlüğe girmesi anlamına gelmez. Yani bugünkü durumda 120 günlük süre işler' dedi. CHP'li Atilla Kart ise ?Referanduma gidilmesi halinde mevcut anayasa değişikliği daha yürürlüğe girmiyor. Yasalaşmamış oluyor. 120 günün hesabı yapılacak' diye konuştu.

BEKLENECEK Mİ?

REFERANDUMA 120 gün sonra gidilmesi durumunda cumhurbaşkanını, yeni Meclis mi seçecek, yoksa referandum sonucu mu beklenecek? İşte görüşler:

Ankara Üniversitesi: Prof. Hasan Tunç: Anayasamıza göre, eğer bir önceki meclis böyle bir anayasa değişikliği yapmış ve halk oylamasına sunulması kararı alınmışsa anayasal süreç başlamıştır. Yeni cumhurbaşkanını seçmek için yeni meclis, referandum sonucunu beklemeli.

Eski DYP Milletvekili Ahmet İyimaya: Yeni Meclis işbaşı yaptığında anayasa henüz değişmemiş olacak. Bu durumda yeni Meclis cumhurbaşkanını seçebilir. Bu konuda yasal bir engel yok. Ama meclis referandum kararını bekleme yoluna da gidebilir. Tercih TBMM'nindir.

Anayasa Hukukçusu Zafer Üskül: Referanduma gitme süresi kısalmaz ise yeni Meclis'in yapacağı ilk iş yeni cumhurbaşkanını seçmektir. Çünkü esas olan yürürlükteki anayasadır.

Bu arada dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Anayasa değişiklik paketini geç saatlere kadar görüşen TBMM Anayasa Komisyonu'nda Sezer ?tartışması' yaşandı. CHP'li Atilla Kart'ın veto savunmasına Ak Partili Kemalettin Göktaş, ?Sezer memurunuz tabii' diye söz atınca CHP'liler ?Yakışıyor mu, TC'nin başı o' diye müdahale ettiler. Göktaş ise ?Avukatı mısınız' diye yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber