En fakir memur Başbakanlık'ta

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 27 Mayıs 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

faruk erdem

Devlette eşit işe eşit ücret giderek kayboluyor. Ek ücretlerdeki uçurumlar maaşa da yansıdı. Ayrı bakanlıklarda, aynı işi yapanlar farklı ücret alıyor

Hükümetler kurulmadan önce programlarına mutlaka şu vaadi koyarlar: "Çalışanlar arasında ayrım yapılmayacak, devlette eşit işe eşit ücret verilecek..." AK Parti Hükümeti de benzer vaatlerle kuruldu. Memurlar arasında adalet olacak ve aynı işi yapanlar aynı ücreti alacaktı.

Fakat adaletsizlik önce ek ücretlerde ortaya çıktı. Meclis'te kulisi sağlam olan bürokratlar ek ücretleri fazla fazla alırken, bunu başaramayanlar çıplak maaşla yetindi. Özellikle teftiş kurullarındaki adaletsizlikleri örnekleriyle anlatmıştım. Ek ücretlerdeki adaletsizlik devam ederken, maaşlarda da aynı uygulamanın olduğu görülüyor. Farklı bakanlıklarda hemen hemen aynı işi yapan, ay nı eğitim seviyesine sahip memurlar arasında bile önemli maaş farkları bulunuyor.

ŞANSLI VE ŞANSSIZ OLANLAR

Milli Eğitim, Sağlık gibi bakanlıklarda ve Başbakanlık'ta ücret ortalamaları Türkiye ortalamasının bile altında görünüyor. Tabloya bakıldığında, en şanslı memurlar Çalışma Bakanlığı'nda görev yapıyor. Türkiye ortalamasının çok üstünde bin 988 YTL maaş veren Çalışma Bakanlığı'nı, Sanayi ve Enerji bakanlıkları takip ediyor. Bu arada, yüksek yargda çalışan memurlar da şanslı kesimden.

Maaş bakımından en şanssız memurlar ise Başbakanlık'ta çalışanlar. Başbakanlık'ta ortalama maaş bin 298 YTL civarında. Onları Milli Eğitim, Sağlık ve Kültür bakanlıkları takip ediyor. Memurların isteği; bu ayrımların kalkması ve adaletsizliklerin bir an önce giderilmesi. Sanırız bu tabloya bakan büyüklerimiz gerekli düzeltmeyi yaparlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber