'Konut kredisi faiz oranlarında düşüş yaşanabilir'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2007 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, seçimlerden sonra ekonomik istikrar devam ettiği takdirde konut kredisi faiz oranlarında biraz daha düşüş yaşanabileceğini, fakat bu yıl içerisinde faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerine düşmesinin mümkün gözükmediğini kaydetti.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, konut kredisi faizlerinin 2005 yılında olduğu gibi uygun seviyelere gerilediğini, önümüzdeki dönemlerde, ekonomik istikrar devam ettiği takdirde bu oranların Merkez Bankası'nın gecelik faiz oranları ile aynı doğrultuda gerileyebileceğini düşündüğünü söyledi.

Bireysel krediler açısından bakıldığı zaman 22 Temmuz'da yapılacak genel seçim öncesi ve sonrası yaşanması muhtemel belirsizlik nedeniyle kısa dönemli dalgalanmalar olabileceğini veya geçici durgunluk yaşanabileceğini ifade eden Erbil, ''Ancak, biz yapısal bir değişim beklemiyoruz ve ileriye dönük olumlu bakış açımızı koruyoruz. Sene sonuna doğru faizlerde beklenen düşüşle birlikte tüketici kredilerine olan talepte artış bekliyoruz'' diye konuştu.

Garanti Bankası olarak şu anda uyguladıkları konut kredisi faiz oranlarının 1,44 seviyesinde olduğunu, bu oranın piyasada yer alan en cazip faiz oranlarından biri olduğunu ifade eden Erbil, ''Kısa vadede yeni bir faiz indirimi öngörmüyoruz, faizlerin daha fazla düşmesi için seçim sonrasını beklemek gerekir'' diye konuştu.

Seçimlerden sonra ekonomik istikrar devam ettiği takdirde konut kredisi faiz oranlarında biraz daha düşüş yaşanabileceğini anlatan Erbil, fakat bu yıl içerisinde faiz oranlarının 2006 yılı başında yaşanan yüzde 1 seviyelerine gerilemesinin mümkün gözükmediğini vurguladı.

-''MORTGAGE SİSTEMİNİN FAYDASI HENÜZ GÖRÜLMEDİ''-

Bankaların henüz tutsat (mortgage) sisteminin faydasını görmediğini anlatan Ali Fuat Erbil, ''Bilindiği üzere bankalar, yeni mortgage kanunu ile konut kredisi portföylerini ikincil piyasalar üzerinden menkulleştirmek suretiyle yerli ve yabancı yatırımcılara satabilecek ve bu şekilde daha düşük maliyetle fonlama sağlayabilecek. Bu sayede bankanın tüketicilere daha düşük faizle konut kredisi kullandırması mümkün olacak. Bunun haricinde, İcra İflas Kanununda yapılan düzenlemelerin de bankalar için faydalı olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

Mortgage ile ilgili yapılan yasal düzenlemenin tüketiciler açısından ise en önemli avantajının Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) muafiyeti olduğunu ifade eden Erbil, şöyle konuştu:

''Bunun haricinde, tüketici hakları kapsamında kredi kullandırımından en az bir iş günü evvel Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Formunun tüketicilerle paylaşılması ve kredileriyle ilgili bilgilerin iletilmesi zorunluluğu getirildi. Bunun tüketicilerin bilinçlenmesine olumlu etkisi olacağını düşünüyoruz. Tüketiciler için bir diğer fayda, değişken faizli konut kredisi gibi seçeneklerle tüketicilere risklerini kendilerinin belirleyebileceği alternatif ürün ve ödeme planı seçeneklerinin getirilmiş olması.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber