Tüketicileri Koruma Derneği'den ''Mortgage'' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2007 21:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER), Tutsat (mortgage) Yasasının yürürlüğe girmesinden önce konut kredisi kullanan tüketicilerin, "ileride başlarına gelebilecek tehlike ve sorunları düşünerek" 6 Haziran'a kadar yasa kapsamına alınmak istemediklerini belirten bir dilekçeyle ilgili banka şubelerine başvuruda bulunmalarının gerektiğini bildirdi.

TÜKDER Genel Başkanı Fikri Karagöz, yaptığı yazılı açıklamada, 6 Mart'ta yürürlüğe giren 5582 Sayılı Tutsat Yasasında bilinmezlik ve belirsizlikler bulunduğunu savundu.

Bu nedenle konut kredisi kullanan tüketicilerin, bu sistemden yararlanıp yararlanmayacakları konusunda iyi değerlendirme yapmaları gerektiğini ifade eden Karagöz, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:

"Bu sistemde tüketicilere verilecek konut kredisinde sabit ve değişken olmak üzere iki tür faiz uygulanacaktır. Değişken faiz uygulamasının, ülkemizdeki ekonomik kararsızlık ve dengesizliklerin sık yinelenebileceği göz önüne alındığında çok büyük tehlike ve sorunlara neden olabileceği düşünülmelidir. Bununla birlikte sabit faizler de yüksek tutulmaktadır.

Bu sistemde bir taksidin ödenmemesi durumunda bir aylık süre tanınarak borcun ödenmesi istenecek, ödenmediği takdirde banka evi satacak, itiraz için kalan borcun yüzde 30'unu teminat olarak yatırma zorunluluğu olacaktır. İtirazı haksız bulunduğunda yüzde 30 ceza ödemek zorunda kalacaktır.

Tüketici kredisiyle alınan konutlarda 5 yıl zaman aşımı uygulanırken, tutsat ile alınan kredilerde bu süre bir yıldır. 10 yıl boyunca ev başkasına devredilemeyecek, 10 yıl sonra devredildiğinde kalan borcun yüzde 2'si ceza olarak ödenecektir. Birbirini izleyen iki taksidin ödenmemesi durumunda banka kalan borcun tümünün ifasını talep edebilecektir." Karagöz, Tutsat Yasasının yürürlüğe girmesinden önce konut kredisi kullanan tüketicilerin, "ileride başlarına gelebilecek tehlike ve sorunları düşünerek" 6 Haziran'a kadar yasa kapsamına alınmak istemediklerini belirten bir dilekçeyle ilgili banka şubelerine başvuruda bulunmaları gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber