Memur maaşı gida ve kira'ya yenildi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 28 Mayıs 2007 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK'in ?memurun alım gücü' araştırmasında, ?geçen yılın nisan ayından bu yana kamu emekçilerinin ortalama ücretlerinin yüzde 11 arttığı, buna karşın ekmek fiyatının yüzde 18, kiraların yüzde 22 oranında yükseldiği? savunuldu.

KESK Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmada, kamu emekçilerine ortalama yüzde 3.9 oranında yansıyan ocak ayı artışının pek çok ürün için 4 aylık enflasyona yenildiği tespitine de yer verildi.

GIDADA YÜZDE 4'LÜK KAYIP

Yılın ilk 4 ayında kamu emekçilerinin ücretlerinin kiralar karşısında yüzde 2.55, ekmek fiyatları karşısında yüzde 2 oranında reel kayıp yaşadığı ifade edilen araştırmada, gıda ürünlerinin bütünü için kayıp oranının yaklaşık yüzde 4'ü bulduğu ifade edildi. Araştırmaya göre, geçen 4 ayda kamu emekçisinin alım gücü azalan ürünler arasında ekmek, bulgur, makarna, şehriye, tavuk ve beyaz peynir bulunuyor. 227 EKMEK DAHA AZ ALINIYOR Araştırmada, şu tespitlere yer verildi: ?Ortalama ücretli bir kamu emekçisi geç yılın nisan ayında maaşının yüzde 37'sini kiraya verirken, bugün yüzde 41'ini kiraya veriyor. Kamu emekçisi kira çıktıktan sonra kalan geliri ile 2006 yılı Nisan ayına göre 227 ekmek (200 gramajlı), 9 kilogram pirinç, 41 kilogram bulgur, 3 kilogram tavuk, 29 litre süt, 3 kilogram yoğurt, 96 kilogram patates, 43 kilogram beyaz peynir, 410 kilogram domates daha az alabiliyor. Buna karşın 1 kilo 15 gram dana eti, 8 kilogram kesme şeker daha fazla alabiliyor.? Araştırma sonuçlarını değerlendiren KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, enflasyon rakamlarının emekçilerin gerçek sorunlarını yansıtmadığını belirterek, ?Kamu emekçilerinin ücretleri gıda endeksinden ve kira artışlarından kaynaklı reel kayıp dikkate alınarak yeniden revize edilmeli? dedi.

EMEKLi ENFLASYON FARKI iÇiN YASA BEKLiYOR

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kazım Ergün, işçi emekli maaşları arasındaki farkı giderecek ve TÜFE farklarının ödenmesini sağlayacak yasa teklifinin bir an önce çıkarılmasını istedi. Alınan bilgiye göre, Ergün, milletvekillerine birer mektup göndererek, teklifin yasalaşması konusunda destek istedi.

İLK KEZ SOMUT ADIM ATILDI

Yıllardır yaptıkları çağrılara ilk kez somut bir yanıt verildiğini ifade eden Ergün, yasa teklifiyle, yıllardır yaşanmakta olan adaletsizliğe son verme fırsatı yakalandığını kaydetti. Mağduriyetlerini giderecek olan milletvekillerini tek tek ziyaret ederek çiçek ve plaket sunacaklarını ifade eden Ergün, ?İntibaklarımızın yapılabilmesi ve TÜFE alacaklarımızın ödenebilmesi için düzenlenen yasa teklifinin en kısa sürede görüşülerek çıkarılması en büyük arzumuzdur? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber