Bir Kamu Kurumunun Kaprisleri...

1999 yılından bu yana kamu kurumlarının müfettiş, denetmen, kontrolör ve uzman yardımcılığı kadroları ile kaymakam adaylığı kadrolarına yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından önce DMS, sonra KMS ve son olarak ismi KPSS olan çok sayıda sınav yapıldı. Bu sınavlarda adaylara, hukuk dahil olmak üzere tüm alanlardan soru yöneltilmektedir. Ancak, Sayıştay Başkanlığı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da alacağı denetmen yardımcılığı kadroları için KPSS sonuçlarını kullanmamaktadır. Gereksiz zaman ve kaynak israfından başka bir anlam ifade etmeyen bu uygulamanın, kamu yönetiminin yeniden yapılandığı bugünlerde bu Başkanlığa yüklenen yeni görevlerin hangi amaçlar gözetilerek kullanılacağını göstermesi açısından manidar olduğunu düşünüyoruz.!!!

Haber Giriş : 26 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

26.4.2004 tarihinde yayımladığımız haber

KPSS-A Kapsamı Dışına Çıkan Kurumların Gerekçesi Nedir?

Bu ülkede her biri 40 milyon lira olmak üzere ÖSYM'ye onlarca sınav yapılmaktadır. KPSS bu sınavlardan sadece birisidir. Bunun yanında adli ve idari hakimlik ile Sayıştay denetçiliği için de ayrıca ÖSYM'ye KPSS-A düzeyinde sınavlar yaptırılmaktadır. Oysaki bu kurumlar da KPSS-A'yı referans alabilir. Bu halde, atama yapılacak kadro sayısının 20 katı kadar adaya (en yüksek puanlı) uygulanacak yazılı sınav ile de ihtiyaç duyulan eleman alımıda yapılabilir. Ancak, nedense bu yola başvurulmamaktadır.

Sadece gereksiz zaman ve kaynak israfından başka bir anlam ifade etmeyen bu uygulamadan vazgeçilmesi yapılacak en uygun düzenleme olacaktır. Eğer ÖSYM'nin yaptığı KPSS-A'nın hukuk bölümü yeterli bulunmuyor ise o zaman ÖSYM ile yapılacak görüşmeler sonucunda bu bölüm genişletilebilir. Ama bir kez daha belirtiyoruz hukuk sorularının da sorulduğu KPSS-A dışına çıkarak yeni bir KPSS-A sınavı yaptırmanın mantıklı bir açıklaması bulunmamaktadır.

Başta Sayıştay Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumların bu konuyu gözden geçirip ülke gençlerinin her yıl onlarca sınava girmesinin önüne geçmeleri gerekmektedir. Bu konuda sadece ve sadece yeni bir sınav yapılmasının hem kuruma hem de sınava girecek adaylara yüklediği zaman ve para maliyetinin göz önüne alınması yeterlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber