Hava Kuvvetlerinde tek emekli

Yeni sistemin ilk YAŞ toplantısının ilklerinden biri de, sadece bir generalin emekli edildiği Hava Kuvvetleri'nde yaşandı. Rütbesinde ikinci yılını henüz dolduran Tuğgeneral Ergun Kahraman emekli edildi. Kahraman, 2017 YAŞ toplantısı sonrasında komutanlık emrine alınmış, kendisine aktif görev verilmemişti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Ağustos 2018 09:05, Son Güncelleme : 04 Ağustos 2018 09:08
Hava Kuvvetlerinde tek emekli

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şüra (YAŞ) birçok ilklere sahne oldu. Fetullahçı Terör Örgütü'nün kurmay sınıfı üzerinden TSK'yı ele geçirme çabalarının deşifre olmasının ardından Erdoğan tarafından yapılan terfilerde kurmaylık hassasiyeti dikkat çekti. Tuğgeneralliğe terfi alanların 3'te 1'inden fazlası sınıf subaylarından seçildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda tuğgeneralliğe terfi eden 24 albayın 16'sını sınıf subaylar, 8'ini kurmay subaylar oluşturdu. Deniz Kuvvetleri'nde terfi eden 9 albayın 4'ü kurmay albay, 5'i sınıf albayı oldu. Hava Kuvvetleri'nde tuğgeneralliğe terfi eden 8 albayın sadece biri, Hava Pilot Kurmay Albay Ergin Dinç, tuğgeneralliğe terfi ederken, rütbesi yükseltilen diğer 7 albay sınıf subaylarından seçildi. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası pilot ihtiyacının arttığı Hava Kuvvetleri'nde pilot albaylar arasında terfiler de sınırlı kaldı. Sadece 4 pilot albay tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Yeni Şafak, itirafçıların ifadelerine de yansıyan FETÖ'nün kurmay tezgahını geçtiğimiz günlerde gündeme taşımıştı.

2 YILDA EMEKLİ OLDULAR

Emekli edilen 12 generalin 2'si, 15 Temmuz ertesinde toplanan 2016 yılı YAŞ'ında terfi alan 2 yıllık generaller oldu. Sadece bir generalin emekli edildiği Hava Kuvvetleri'nde, emekli edilen isim de rütbesinde ikinci yılını henüz dolduran Tuğgeneral Ergün Kahraman oldu.

Kahraman, 2016 YAŞ'ında tuğgeneralliğe terfisi sonrası Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı'nda 2 numara olan MÜHAYM (Müşterek Hedef Analiz Yönetim Merkezi) Başkanlığı'na atanmıştı. Kahraman, bu görevde sınır içi ve sınır ötesi tüm terör hedeflerinin değerlendirilmesi ve FETÖ ile mücadele çalışmalarında aktif rol oynamıştı. Bu görevi bir yıl boyunca yürüten Kahraman, 2017 yılı YAŞ toplantısı sonrasında ise komutanlık emrine alınmış, kendisine aktif görev verilmemişti.

Kara Kuvvetleri'nden Tuğgeneral İbrahim Özbudun da rütbesinde 2 yıllık görev süresini doldurmasının ardından emekli edildi. Ancak Özbudun'un sağlık gerekçesiyle emekli edildiği öğrenildi. İki tuğgeneral, 15 Temmuz'la birlikte 'rütbede 1 yıllıkların da terfi ya da emekli edilebileceği' şeklindeki kanuni düzenleme kapsamında emekli edildiler.

Tuğ'da 8 yıl

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Korgeneral Şeref Öngay ile Tuğgeneraller Sıtkı Varlı ve Tevfik Algan'ın görev süreleri birer yıl uzatıldı. 'Kato kahramanı' şehit Aydoğan Aydın'ın yerine Şırnak 23. Piyade Tümen Komutanlığı'na atanan Tümgeneral Veli Tarakcı ile Korgeneral Zekai Aksakallı'yla Fırat Kalkanı Harekatı'nda görev aldıktan sonra geçtiğimiz yıl 3. Ordu Harekat Başkanlığı görevine çekilen Tuğgeneral Halil Soysal da temdit aldılar.

Tuğgenerallerden rütbelerinde 7 yılı geride bırakan Celalettin Bacanlı ile Necdet Tuna ise bu yıl rütbelerinde dördüncü kez uzatma aldılar. Bacanlı, bir yılda birden fazla kez atama gören ve görev yeri değiştirilen bir general olarak dikkat çekmişti.

Askeri hastanelerin kapatılması sonrası emeklilik bekleyen tabip tuğgenerallerden Ufuk Demirkılıç'ın da görev süresi uzatıldı. Kara Kuvvetleri listesinden YAŞ'a giren ve tuğgenerallikte 8 yılını geride bırakan Demirkılıç beşinci kez temdit gördü.

Sürpriz emekliler

YAŞ'ta emekli edilenlerin çoğu, rütbesinde 3 yıl ve üzerinde görev yapan isimlerden oluştu. Kara Kuvvetleri'nde terfi bekleyen korgeneraller Mehmet Daysal ile Uğur Tarçın kadrosuzluktan emekliye sevk edildi.

Tümgeneraller Mehmet Özoğlu, Mehmet Göktan ve Asım Kocaoğlu da emekli edildi. Kara Kuvvetleri'nde Tuğgeneral Mustafa Gönel ile Kazım Dalkıran hakkında da kadrosuzluktan aynı işlem yapıldı. Rütbede 2 yılını geride bırakan Tuğgeneral İbrahim Özbudun ile birlikte Kara Kuvvetleri'nde emekliye sevk edilen general sayısı toplamda 8 oldu.

Hava'da kritik atama

Yüksek Askeri Şura kararları, 30 Ağustos itibariyle yürürlüğe girecek. Terfi ve emekliliklerin ardından atama kararları ise önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanacak. Özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda en çok merak edilen atama, Personel Başkanlığı'na yapılacak atama olacak. Halen bu görevi yürüten Tuğgeneral Kutlay Demir, 2 yıllık karargah görevini tamamladı ve bu yıl kıta görevi bekliyor. Dolayısıyla yerine bu yıl Hava Kuvvetleri Personel Başkanlığı'na yapılacak atama, Hava Kuvvetleri'nin en kritik ataması olacak.

Temditli

Sadece bir tuğgeneralin emekli edildiği Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda, bekledikleri terfiyi alamayan generallerin tümünün görev süresi uzatıldı. Darbe girişimi gecesi dönemin Başbakanı Yıldırım'dan yazılı talimat isteyen Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu'nun 4 yıllık rütbe bekleme süresinin dolmasına bir yıl daha var. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu askeri törenle karşılaması dolayısıyla uyarı cezası alan Tuğgeneral Ahmet Biçer'in de görev süresi uzatıldı. Korgeneral Nihat Kökmen, Tümgeneral Ali Çetinkaya ve Tuğgeneral İmdat Bahri Biber de rütbelerinde bir yıl temdit alan diğer havacı generaller oldu. Daha çok rütbesinde 3 yılını geride bırakanların terfi listesine girdiği Deniz Kuvvetleri'nde ise bir temdit, 3 de emeklilik kararı alındı. Rütbede 4 yılını dolduran Tümamiral Aydın Şirin'in görev süresi bir yıl uzatıldı. Tümamiraller Ahmet İskender Yıldırım, Ahmet Çakır ile Tuğamiral Mithat Kemal Algül emekliye sevk edildi.

YILDIZLI YARDIMCI

YAŞ'ın ardından en çok merak edilen atama ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın birlikte çalışacağı bakan yardımcılığına yapılacak atama. Milli Savunma Bakanlığı yardımcılığına generaller arasından atanma yapılması bekleniyor. Burada da bu yıl YAŞ'ta görev süresi bir yıl uzatılan Orgeneral Abdullah Recep öne çıkıyor. Recep, uluslararası ilişkileri çok iyi bilen, NATO tecrübesiyle tanınan bir isim. Recep öne çıkmakla birlikte yardımcılık için korgeneral rütbesinde bir ismin düşünüldüğü

Kıymet Sezer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber