Belediyeye ?rögar' cezası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2007 20:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANTALYA Eczacılar Odası'nda motosikletli kurye olarak çalışırken, bir altgeçitte önünde giden otomobilin üzerinden geçmesiyle açılan rögar kapağına çarparak kaza yapan 41 yaşındaki Bayram Erbaş, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni tazminata mahkum ettirdi. Kapağın iyi kapatılmamış olmasının Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kusuru olduğu iddiasıyla, Anayasa'nın 125'inci maddesi uyarınca dava açan Erbaş, bin YTL manevi tazminat almaya hak kazandı.

Erbaş'ın avukatı Abdullah Özçulcu, bu kararın benzeri davalar için Türkiye genelinde emsal oluşturacağını söyledi.

Eczacılar Odası'nın malı olan motosikletle evrak taşıyan kurye Bayram Erbaş, 2 yıl önce Güllük Altgeçidi'nde önünde giden bir otomobilin üzerinden geçmesiyle açılan rögar kapağına çarparak takla attı. Yaralı olduğu halde olay yerini terk etmeyen Erbaş, bir süre sonra gelen ve rögar kapağını yerine oturtmaya çalışan belediye görevlilerine engel oldu.

Erbaş, polisin kapağın açık olduğu yolunda rapor tutmasını sağladı. Kazadan sonra ?7 gün iş göremez' raporu alan Bayram Erbaş, aynı zamanda Tüketiciyi Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı olan avukat Abdullah Özçulcu'ya vekalet vererek Antalya 1'nci İdare Mahkemesi'nde Antalya Büyükşehir Belediyesi aleyhine bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı. Davayı Anayasa'nın 125'inci maddesindeki, ?İcranın kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararları ödemekle yükümlü olduğu' hükmüne dayandıran avukat Özçulcu, Büyükşehir Belediyesi'nin, ?sorumluluğun altgeçidi yapan müteahhit firmaya ait olduğu' yolundaki itirazına rağmen davayı kazandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin 26 Nisan 2007'de verdiği karar gereğince, Bayram Erbaş'a olayın meydana geldiği 29 Haziran 2005'den itibaren yasal faizi ile birlikte 1000 YTL manevi tazminat ödeyecek. Avukat Özçulcu, bu kararın Türkiye genelinde emsal oluşturacağını söyledi.

ANAYASA NE DİYOR

Mahkemenin, davacı Erbaş lehine karar vermesine neden olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 125'nci maddesi şöyle:

?İdareler yapmakla yükümlü oldukları kamu hizmetleri sırasında önce yeterli örgütleri kurmak, bu örgütlere zararlı sonuç doğurabilecek bir olayın meydana gelmesini önleyebilecek gerekli personel ile birlikte hizmetin gerektirdiği araç ve olanakları sağlamakla görevlidirler. Bunların zamanında sağlanamaması ve yerine getirilmesindeki kusur sonucu hizmetin hiç işlememesi veya geç ve noksan işlemesine sebebiyet verilmiş olması, idarelere zarar gören bu kimselerin zararlarının tanzimi sorumluluğunu yükler.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber