Piyasaların gözü ABD'deki heyette

Amerika ile yaşanan gerilimle birlikte ateşi çıkan dolar dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. Daha önce 5.42 ile rekor kıran kur, Türkiye'den ABD'ye gidecek heyet haberleriyle 5.20 seviyelerine kadar indi. Eğer ABD'deki hava olumlu olursa kurun 5.10 seviyelerine kadar gerileyeceği tahmin ediliyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 09 Ağustos 2018 08:30, Son Güncelleme : 09 Ağustos 2018 08:53
Piyasaların gözü ABD'deki heyette

ABD ile yaşanan 'Papaz Brunson' gerilimi sonrası tırmanışa geçen dolar/TL'de önceki günlerde 5.42 ile zirve görmüştü. ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerginlik ve İran ambargosu başta olmak üzere yaşanan diplomatik sorunlar ile piyasalarda dalgalı bir seyri devam ettiriyor. Dolar kuru dün güne 5.26 TL seviyesinden başlarken, ilerleyen saatlerde yükselerek 5.3064 TL'ye kadar çıktı. ABD'ye gidecek Türk heyetiyle yeniden durulan dolar önceki gün 5.20'nin altına kadar indi fakat, mutabakat tartışmaları netleşmediğinden dolayı tekrar yükseliş kaydetti.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 19.14 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 22.48 seviyesinde hareket ediyor. AHL Forex notunda ABD ile Türkiye arasındaki gerilimin ne şekil alacağının izlendiği belirtilerek, "Bu belirsizlik ve beklentiler eşliğinde kurda dün 5.21-5.18 TL destekleri üzerinde kalındıkça yukarı yönlü istek devam edebilir. Bu durumda 5.28 TL ilk direnç olacakken aşılması durumunda 5.3350 TL ve 5.3650 TL sonraki dirençler olarak takip edilecek. ABD'den gelebilecek olumlu bir haberde kurun 5.18 TL altında 5.10 TL'ye doğru geri çekilmesi mümkün olabilir" denildi.

Piyasalardaki endişe, taraflar arasında bir çözüme gidilmemesi durumunda ABD'den yeni yaptırım kararları gelebileceği ve bu olası gelişmenin de ekonomik dengeleri bozabileceği yönünde. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında gerçekleşen görüşme sonrasında bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakalığı Sözcüsü Heather Nauert, yüz yüze ve telefonla gerçekleştirilen görüşmelerin Papaz Andrew Craig Brunson konusunda önemli bir adım olduğunu açıklaması etkisiyle gerileyen dövizler yükselişe geçse de tekrar durgun bir seyir izliyor. Teknik olarak 5.18-5.20 üzerinde görünümü TL açısından negatif iken 5.20 altına kalıcı iniş sağlanması halinde 5.10-5.00 bandına doğru geri çekilme olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber