Liseli Abdulkadir'den büyük buluş

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 16:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Mecidiye Anadolu Lisesi 10 Fen-G sınıfı öğrencisi Abdulkadir Pirimoğlu 24-27 Mayıs 2007 tarihleri arasında Adana'da düzenlenen BUSEF (Uluslar arası Lise Öğrencileri Proje) yarışmasında Mühendislik dalında ki icadıyla dünya üçüncüsü oldu.

4 kıtadan, 28 ülke ve 548 okuldan müracaat eden 871 proje arasından jüri tarafından seçilen 128 proje sergilenmek üzere Adana'ya davet edildi. Yarışamaya GAZ-EM-SEN adlı projesiyle katılan Abdulkadir Pirimoğlu burada da eseriyle ilgi odağı oldu ve yarışma sonunda dünya üçünsü olarak bronz madalya aldı.

Proje hazırlama döneminde okuldaki proje danışmanı ve öğretmeni Orhan Taşkesen ile babası Mustafa Köksal Pirimoğlu'ndan büyük destek gören Abdulkadir Pirimoğlu uzun ve yorucu bir çalışma döneminin ardından uluslararası bir başarı elde etmesinden dolayı son derece mutlu olduğunu söyledi.

Projesi hakkında da bilgiler veren Pirimoğlu; ?Projenin amacı, deprem esnasında oluşabilecek sarsıntılar nedeniyle doğalgaz hattında meydana gelebilecek sızıntı ve neden olabileceği patlamalara engel olmaktır. Bunun için yaklaşık bin milibar basınçlı bir tüp aldık. Ve gazın geçtiği boruyu içerisinde piston bulunan bir düzeneğin içinden geçirdik. Düzeneğin dışındaki bir başka düzenek ise sarsıntıya duyarlı konuma getirilerek, oluşabilecek herhangi bir sarsıntıyı pistonlu sisteme ileterek gaz akışını kesmektedir. Bunun benzeri sistemleri doğalgaz sistemlerinde zaten mevcut olduğu göz önünde bulundurulmuş ancak diğer mevcut sistemlerin sadece büyük sarsıntılarda devreye girebildiği, o zaman ise zaten oluşabilecek boru, çatlak ve kıvrımlarından gaz sızıntısının engellenemeyeceği hesaplanarak böyle bir proje gerçekleştirilmiştir.?dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber