'Kürtçe Belediyecilik' için Baydemir'e 3.5 yıl hapis istendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sur Belediyesinin "çok dilli" belediyecilik kararı ile ilgili 21 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, belediye hizmetlerinin Türkçenin yanı sıra Kürtçe, Süryanice ve İngilizce verilebilmesi için "çok dilli" belediyecilik kararı alan Sur Belediyesi Meclisi üyesi 18 kişi, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Altınkaynak ve kararı onaylayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında iddianame hazırladı.

İddianamede, belediyenin yaptığı anket sonuçlarına dayanarak aldığı çok dilli belediyecilik kararının Anayasa ve 13 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'a aykırı olduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi ile Yargıtayın bu konularda kararlarının bulunduğuna değinilen iddianamede, verilen savunmalarda kararın Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik ile farklı dil ve lehçelerde radyo ve televizyon yayıncılığının önünün açılmasının gerekçe gösterildiği bildirildi.

Anayasa'da ve ceza mevzuatlarında vatandaşların istedikleri ya da bildikleri dillerle günlük yaşamlarını oluşturmasının önünde herhangi bir engelin bulunmadığı vurgulanan iddianamede, şunlara yer verildi:

"Nerede ise tüm dünyada bağımsız olan tüm devlet açısından resmi yazışma dilinin bulunduğu ve bunun uygulandığı, bunun da egemenliği kullanmanın doğal sonucu olduğu...

Sur Belediye Meclisinin vermiş olduğu hukuka aykırı bu kararı 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 14. maddesi gereğince Büyükşehir Belediye Başkanı olan Osman Baydemir tarafından iade edilmesi gerekirken iade edilmediği ve onaylandığı belirlenmiştir. Tüm şüphelilerin 13 sayılı Yasa ve Türk Ceza Kanunu'nun 257/1. maddesine aykırı davrandıkları, görevlerinin gereklerini yapmadıkları, bu konuda da İçişleri Bakanlığınca da soruşturma izni verildiği, kararın kesinleştiği anlaşılmakla, atılı suçu yukarıda anlatılan delilerden işlediği anlaşılan şüphelilerin yargılamaları talep olunur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber