Sıcak hava besin zehirlemesine yol açıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- SICAK HAVA, BESİN ZEHİRLENMESİNE YOL AÇIYOR

- KIRIKKALE DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMİ DR. MEHMET ÖNCEL:

- "GIDA ZEHİRLENMELERİ YAZ AYLARINDA ARTIŞ GÖSTERİYOR"

SÜLEYMAN YILMAZ

KIRIKKALE (İHA) - Kırıkkale Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Öncel, vatandaşları yaz aylarında daha sık görülen besin zehirlenmelerine karşı uyardı.

Vatandaşları besin zehirlenmelerine karşı uyaran Başhekim Dr. Mehmet Öncel, "Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan yaygın rahatsızlıklardan biridir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinler ve kişiyle ilişkili bazı faktörler, hastalığın zaman zaman daha ağır geçirilmesine ve hatta ölümcül seyretmesine yol açabiliyor. Besin zehirlenmelerine çoğunlukla bakteri türü mikro organizmalar yol

açıyor. Bu bakteriler, 5 ila 70 derece arasında ve daha çok oda sıcaklığı ve üzerindeki sıcaklıklarda çoğalma eğilimi gösteriyorlar. 70 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda uygun süre ısıtma ve pastörizasyonla ölen bu tür organizmalar, asidik ortamlarda yani düşük nem, yüksek tuz ve şeker içeren gıdalarda ise çoğalamıyorlar" dedi.

Bir gıdada besin zehirlenmesine yol açan etkenlerin 3 şekilde oluştuğunu ifade eden Öncel, "Birincisi, gıdanın kendisi bu etkeni içerir. Özellikle hayvan kaynaklı gıdalar. Bunlar arasında da özellikle kümes hayvanları bu tür bulaşmada rol oynar. İkincisi de işlenmemiş gıdaya katılan maddeler nedeniyle bulaşma olabilir. Üçüncüsünde ise, gıdayı hazırlayan kişi veya gıdanın hazırlandığı çevreden bulaşma olabilir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber