SSK emeklileri 25 aylık TÜFE farkını alacak

Haber Giriş : 29 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Murat Başesgioğlu, SSK emeklilerine, "Dava açmayın. 25 aylık TÜFE farkını size ödeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK emeklilerine, "Dava açmayın. 25 aylık TÜFE farkını size ödeyeceğiz" çağrısı yaptı. SSK emeklilerine kişi başına 150-300 milyon lira arasında fark ödenmesi gerekiyor.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, kişi başına 150-300 milyon lirası arasında değişen emekliler 25 aylık TÜFE farkı ödemesi konusunda, ?Konuya netlik kazandırmak için komisyon kurduk. Bize biraz izin verin ve bu sürede lütfen hiçbir emekli dava açmasın. Davaya gerek kalmadan hak sahiplerine haklarını ödeyeceğiz' müjdesi verdi.

Başesgioğlu, emeklilerin TÜFE uygulamasından kaynaklanan alacaklarla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü kaydederek, ?tartışmaya yer vermeyecek bir sonucun ortaya çıkması halinde, emeklinin bir tek kuruş alacağı varsa onu ödeyeceklerini' kaydetti. Başesgioğlu, bu konudaki komisyonun bilirkişi raporlarını, teftiş raporlarını ve mahkeme kararlarını incelemekte olduğunu belirterek, ?Netice netleşince, hiç kimsenin dava açmasına gerek kalmadan kurum size o paraları ödeyecek. Bakan olarak SSK'nın bir de emeklileriyle mahkemelik olmasını istemiyorum' dedi.

SSK'nın 46. Genel Kurulu'nda konuşan Başesgioğlu, özetle şöyle konuştu: EN İYİSİ SSK: Türkiye'de sosyal sigortacılık ile sosyal yardım birbirine karıştırılıyor. SSK açıklarının ?kara delik' oluşturduğu doğru değil. ?Kara delik' kavramını hiç sevmiyorum. SSK'nın en büyük gideri emeklilerine ödediği aylık ile 35 milyon insana verdiği sağlık hizmeti. Bunlar ?karadelik' olamaz. Üç sosyal güvenlik kurumu arasında durumu en iyi, açığı en az olan SSK, en kötü olan da Emekli Sandığı'dır.

ASLINDA ALACAĞI VAR:

SSK'nın 2004 için öngörülen açığı 6.2 katrilyon lira. 3.5 katrilyonu özel sektörden, 1.5 katrilyonu belediye ve KİT'lerden olmak üzere 5 katrilyon lira da alacağı var. Sağlık harcamalarınnı da disipline edebilirsek; bence SSK'nın gelirleri giderlerini karşılar.

YARDIM KURUMU DEĞİL:

Sigortalılara verdiğimiz sağlık karnesi, açık bir çektir. Bunun bir başkasına kullandırılması emeklinin cebinden çıkan paradır. SSK sosyal yardım ve sosyal hizmet kurumu gibi çalışıyor. Oysa SSK prim esasına dayalı sigorta matematiğine uygun çalışmak zorunda. Ama, uzun yıllar sosyal sigortacılık ilkelerinden uzak yönetildi. Elbette, SSK'lı olmayan vatandaşlar sokakta bırakılmasın. Ama, bunun bütün yükünün SSK'nın üzerine yıkılması hakkaniyet ölçülerine sığmaz. İmkanı olmayanların ihtiyaçlarını Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Kurumu karşılasın.

MALİYE'DEN BAŞARILI:

SSK, yüzde 84-85 oranında prim tahsilatı gerçekleştiriyor. Maliye'nin vergi tahsilatı dahi bu düzeye ulaşamıyor.

IMF DEĞİL, BİZ İSTİYORUZ:

Sosyal güvenlikte yapacağımız değişiklikler, IMF ve Dünya Bankası'nin istekleri değil, bizim öngörülerimiz. Onların dikte ettiği birşey yok. Türkiye, bunları yapmak zorunda. Sosyal güvenlik kuruluşlarının bütçedeki açığı yüzde 4.5 civarında, önlem alınmazsa 2015'te yüzde 12'ye çıkacak. Bütçenin bunu kaldırması olanaksız.

Hak-İş ve DİSK, SSK yönetiminde işçileri sadece Türk-İş'in temsil etmesinin anti-demokratik ve çıkarılan son yasaya aykırı olduğunu savunarak Genel Kurul'u terkettiler. Bu iki konfederasyon, bu konuda yargıya başvuracaklarını da açıkladılar. Bakan Başesgioğlu ise yasa'ya göre SSK Genel Kurulu'nda işçi kesimini en fazla üyeye sahip konfederasyonun temsil hakkı bulunduğunu, bunun da Türk-İş olacağını söyledi. Başesgioğlu, ?Emin olun SSK'nın bundan daha önemli sorunları var. Bu konudaki eleştiriler bir sert kaçtı' dedi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber