İl Özel İdareleri'nin görev ve yetkilerini genişleten yasa tasarısı Kanunlaştı

Haber Giriş : 30 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasaya göre, İl Özel İdareleri borçlanabilecek, tahvil ihraç edebilecek, yoksullara mikrokredi verebilecek.

İl Özel İdareleri'ni yeniden yapılandıran, görev ve yetkilerini genişleten yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa, mahalli müşterek nitelikteki her türlü görev ve hizmetin yapılması, gerekli kararların alınması, uygulanması ve denetlenmesini, İl Özel İdareleri'ne veriyor.

İl Özel İdareleri'nin görev alanının, il sınırlarını kapsamasını öngören yasa, idarenin organlarını ise İl Genel Mclisi ve İl Encümeni'nden oluşmasını öngörüyor. İl Özel İdaresi bünyesinde yerel hizmetleri ve görevleri yerine getirmek için büyükşehirlerde daire başkanlıkları, diğer illerde de müdürlükler şeklinde birimler oluşturulacak. İlçelerde İl Özel İdaresi ile ilgili görevleri kaymakam yerine getirecek. Yeni düzenleme, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı'nın yasalaşmasıyla işlerlik kazanacak. Bazı bakanlıkların taşra teşkilatlarının özel idarelere devredilmesiyle bu alanlara dair görev ve yetkilerle çalışacak personele ilişkin tasarruflar da İl Özel İdaresi'nce gerçekleştirilecek.

İl Özel İdaresi, görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla belli şartlarla borçlanma yapabilecek, tahvil ihraç edebilecek. Dış borçlanma, sadece İl Özel İdaresi'nin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı amacıyla yapılabilecek. İl Özel İdaresi ve bağlı kuruluşlarının faiz dahil iç ve dış borç stok tutarı, kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının, yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamayacak.

Tasarının görüşülmesi sırasında bazı değişiklikler yapıldı. Kabul edilen önergelerle, yoksullara mikro kredi verilmesi de İl Özel İdaresi'nin görev ve sorumlulukları içine alındı. Ayrıca, il çevre düzeni planının; büyükşehir belediye sınırları içinde valilik koordinasyonunda büyükşehir belediye meclisinde, diğer yerlerde Belediye Meclisi ile İl Özel İdaresi tarafından birlikte yapılması ve bu planların, İl Genel Meclisi tarafından onaylanması hükmü getirildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber