'Namaz düşmanlığı'na sınır ötesinden tepki var

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 09:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Bağcılar Lisesi'ndeki kız öğrencilerin bir odada namaz kılmalarının gizli kamera görüntülerinin gündeme gelmesi, Türkiye içinde olduğu kadar, yurtdışındakiler tarafından da şaşkınlık ve kızgınlıkla karşılandı.

Görüşülen İsveçli siyasiler, bu olayın kabul edilemez olduğunu belirtirken, ibadetin en temel özgürlüklerden biri olduğunu ve başkalarına zarar vermediği sürece bu hakkın kısıtlanamayacağını, hele bunun gizli çekimlerle fâş edilmesinin ise kabul edilemez bir durum olduğunu belirttiler. Bunu söyleyenlerden birisi de İsveç Yeşiller Partisi lideri Maria Wetterstrand oldu.

İsveç'teki okullarda, üniversiteler dahil, değişik dinlerden insanların ibadetlerini rahatça yapabildiğini söyleyen Wetterstrand, İslam'ın İsveç'te ikinci büyük din olduğunu aktararak, "Henüz her yerde hususi yerler tahsis edilmiş olmayabilir. Ama bizde genel olarak bir problem yok." dedi. Türk medyasında yer alan okulda namaz kılan öğrencilerin görüntüleri hatırlatılan Wetterstrand, yaşanan olaylardan duyduğu şaşkınlıkları gizleyemeyerek: "Eğitimlerini engellemediği sürece bir öğrenci bir odaya gidip namazını kılabilmeli. Tabii ki kılacaklar namazlarını!" şeklinde tepki gösterdi.

İsveç'te yaşayan ve orada okumakta olan Türk bayanlar, Türk medyasında yer alan "okulda namaz" haberlerini şaşkınlıkla izlediklerini belirtirken, İsveç'teki uygulamaları anlattılar. İsveç'in başkenti Stockholm'de üniversite öğrencisi olan Pınar Bayazıt, "Okullarda namaz kılınmasına karışıldığına dair herhangi bir olayla karşılaşmadım. İbadet etmek istediğinizi söylediğinizde hemen size bir yer gösteriyorlar." şeklinde konuştu. İzmir'den geldiğini ve Türkiye'de Türkçe öğretmenliği eğitimi aldığını söyleyen Oya Karasu da Türkiye'de bu tür bir olayın yaşanmış olmasının kendisini şaşırtmadığını dile getirdi. Karasu, azınlıkta olmalarına karşın İsveç'te rahatça ibadetlerini yapabildiklerini vurguladı. Aslen Giresunlu olan lise öğrencisi Rabia Baloğlu da, "Her dinden insan burada çok şanslı; çünkü ibadetlerini yerine getirebiliyorlar. Çünkü talep ettiğinizde hemen size bir oda açıyorlar, bunu da normal bir şekilde karşılıyorlar." dedi. İsveç'te büyüyen ve inşaat mühendisliği okumuş olan ve halen bir eğitim kurumunda çalışan, öncesinde belediyede çalışmış olan Hülya Kaplan; okuduğu okullarda ve çalıştığı işyerlerinde namaz kılmak istediğinizi söylediğinizde hemen yer tahsis edildiğini ve bunun doğal bir hak olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber