Google'ın güvenliği Çanakkaleli gençten sorulur

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Haziran 2007 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın tüm ülkelerini kapsayan yazılım yarışmasında binlerce kişi arasından dereceye giren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğrencisi Pınar Yanardağ, arama motoru Google için güvenlik kodu ile ilgili yazılım hazırlayacak.

Üniversite yönetimi, Türkiye'den 6 kişinin seçildiği "Google summer of code" isimli organizasyona kabul edilen ÇOMÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Pınar Yanardağ ile gurur duyuyor. Dersleri haricinde zamanının büyük bölümü ÇOMÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nda çalışarak geçiren 21 yaşındaki Pınar Yanardağ, yazılım konusunda kendini geliştiren ender öğrencilerden biri.

Yazılımda yeni güvenlik kodları geliştirerek kendini ispatlamak isteyen kişilerin başvurduğu uluslararası proje olan "Google summer of code" organizasyonuna gönderdiği ilk projede kabul edilmesine çok sevindiğini kaydeden Yanardağ, proje için üç yıldır yaz tatillerinde aralıksız çalıştığını söyledi. Türkiye'den projeye yüzlerce kişinin katıldığını sadece 6 Türk'ün projesinin seçildiğini bunlardan 4 tanesinin Türkiye'de üniversite öğrencisi, diğer 2'sinin de Amerika'da yüksek lisans yapan kişiler olduğunu hatırlatan Pınar Yanardağ, bu organizasyona katılış serüvenini ise şöyle anlattı:

"Google, her yıl özgür yazılım üreten firmalar ile yazılım konusunda anlaşmalar yapıyor. Şirketler de projeleri Google iletiyor. Google'da bir veri tabanına bunları kaydederek, dünyaya duyuruyor ve öğrenciler istedikleri ve ilgilendikleri alanlarda bu projelere başvuruyorlar. Benim de şifreleme ile ilgili çalışmalarım vardı. Yarışmayı internet ortamında duyunca ben de başvurdum. Öğrenciler yaptıkları projelere ve başvurularına göre tercih ediliyorlar. Başvurumda önceki yaptığım projeleri de örnek gösterdim. Ben de 'Google summer of code'a bu şekilde kabul edildim."

Google tarafından kabul edilen projesinin e-posta şifreleme aracı olduğunu ifade eden Yanardağ, yaptığı projenin Linux altında çalışan bir e-posta aracının şifrelemenin ara yüzünü yazmak olduğunu vurguladı. Bunu chost denilen bir program ile entegreli olarak çalıştıracağını bu sayede kullanıcıların şifreleme ve anahtar seçimi gibi daha çok seçeneklere sahip olarak e-posta trafiğini kullanabileceklerini ifade eden Yanardağ, "Projenin uygulama süresi 3 ayla sınırlı. Kabul edildiğiniz kuruluş size danışmanlar veriyor. Siz proje adımlarına bu danışmanlarla birlikte karar veriyorsunuz. Her hafta yaptığınız raporlarda neler yaptığınızı danışmanlara bildiriyorsunuz. 3 ay sonunda projenizi başarıyla bitirdiğiniz taktirde, bir para ödülü de var. Projede benim için ne para ödülü ne de kabul edilmek önemli değil. Proje sayesinde hem camiaya kendinizi tanıtıyorsunuz, hem de bu konunun uzmanlarıyla tanışma fırsatı buluyorsunuz. Mesela kodlamaya başlayalı bir hafta oldu. Bu konu ile ilgili birçok uzman kişi ile tanışma fırsatı buldum" dedi.

ÇOMÜ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Doç. Dr. İsmail Tarhan ise Onsekiz Mart Üniversitesi'nden böyle bir öğrencilerinin çıkmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Genç sayılabilecek üniversitemizde büyük bir başarıyla okuyan ve aynı zamanda doğal bir yeteneği olan öğrencimizin bilgilerinden ve teorik çalışmalarından biz de faydalanmaya çalışıyoruz. Her şeyden önce öğrencimizin medeni cesaret gösterip böyle bir projeye başvurması bile sevindirici." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber