Otomatik koruma var ama poliçe yapan yok

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, hayvancılık poliçelerinde şarbon sigortasının otomatik yapıldığını ancak hiç ihbar almadıklarını bildirdi. Hayvan sigortacılığında poliçe oranı henüz % 8'lerde

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Eylül 2018 09:25, Son Güncelleme : 10 Eylül 2018 12:12
Otomatik koruma var ama poliçe yapan yok

Türkiye'nin gündemine oturan ve ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yoluyla geçen ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilen şarbon hastalığına ilişkin olarak TARSİM'e (Tarım Sigortaları Havuzu) herhangi bir hasar ihbarı yapılmadı.

Büyük ve küçükbaş hayvanların büyük oranda sigortalarının yapıldığı TARSİM'in Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, hastalığın ortaya çıkmasından bugüne kuruma herhangi bir ihbarın gelmediğini söyledi.

Şarbon hastalığına ilişkin sigorta prim tutarlarında herhangi bir limitin bulunmadığını ifade eden Satoğlu, sigorta bedelinin hayvanın değerine göre değiştiğini söyledi. Satoğlu, "Şarbon genel olarak büyük baş hayvanlarda görülen bir hastalık. Çiftçi hayvanını sigortalattığı andan itibaren şarbon riski de teminat altına alınıyor. Yani otomatik bir sigortadır" dedi.

Büyük baş hayvan hastalıklarında 14 hastalığın ocak ayından itibaren sigorta kapsamına alındığını ifade eden Satoğlu, şöyle devam etti:

Açıkta kalan risk yok...

"Bu hastalıklar hayvanlarda görüldüğünde ihbarı mecburidir. Ayrıca bunların dışında hayvanlarda görülen bir kaç hastalık da devletin teminatı altındadır, devlet tazminat öder. Dolayısıyla çiftçi hayvanını sigortalattığında hayvanların hastalıklarına karşın açıkta kalan bir riski kalmıyor."

Satoğlu, hayvan sigortacılığında poliçe oranının yüzde 8'lerde olduğunu söyledi. Satoğlu'nun önemini vurguladığı hayvan sigortacılığı Türkiye'de önemli geçim kaynaklarından olan büyükbaş hayvancılığın gerilemesiyle tekrar önem kazandı. Özellikle süt hayvanları, cins inekler, mandalar, damızlık danalar sigorta kapsamında yer alıyor. Çiftçiyi ve hayvancılığı desteklemek isteyen kamu kurumları büyükbaş hayvancılık sigortasına önem veriyor ve bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor.

Büyükbaş hayvan sigortası mevzuatına göre; her çeşit kaza, vahşi hayvan saldırısı, böcek, hayvan ısırması, yılan sokması gibi ani olaylar sigortaya dahil. Yapılacak olan sigortaya göre hayvanların tarım ve hayvancılık bakanlığınca numaralandırılmış, küpeli olması şart.

2019 rotası belirleniyor

TARSİM'in 2019'un rotasını belirlemek için ilgili kurumlarla çalışmalara başladığını ve bunların bir süre sonra tamamlanacağını kaydeden Yusuf Cemil Satoğlu, "Türkiye Ziraat Odaları, sigorta şirketleri ve üyemiz olan 25 sigorta şirketi ve Tarım Kredi Kooperatifleri konuları ele almaya başladık ve 2019'da nelerin teminat altına alacağımızı tartışıyoruz" dedi.

Çiftçilerin bayrama daha rahat girmesi için Türkiye genelinde hasattan sonra bir ay içinde ödenen hasarların bir kısmının bu süre beklenmeden ödendiğini de belirten Satoğlu, "Bütün Türkiye genelinde çiftçilerimize 135 milyon lira ödeme yaptık. Hasar ödemede yasal olan bir aylık süreyi beklemedik. Kuraklık ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Sonuçlanmak üzere, 10 - 15 gün içinde tamamlanacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber