Askerden bir ilk: Seçim için tayinler ertelendi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK, personelinin ?oy kullanma hakkı?nı göz önünde bulundurarak 15 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasındaki tayinleri 23 Temmuz'a erteledi

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin tayinlerini 22 Temmuz seçimi nedeniyle erteledi.

?Oy verme hakkının kullanılabilmesi? amacıyla yapılan düzenlemeye göre, askeri personelin eski birliğiyle ilişik kesme işlemleri 23 Temmuz'da yapılacak.

Seçimlerde oy kullanmanın bir ?vatandaşlık görevi? olmanın yanı sıra ?yasal hak? olduğunu değerlendiren Genelkurmay Başkanlığı, her yıl 15 Haziran - 1 Temmuz döneminde uygulanan tayinleri erteledi. Personelin yeni görev yerleri 25 Mayıs'ta kendilerine bildirildi. Ancak halihazırdaki görev yerleriyle ilişik kesme işlemleri 23 Temmuz'a ertelendi. Askeri personel, eski birliklerinden ilişik kestikten sonra, en geç bir hafta sonra yeni birliğinde görev başı yapacak, 1 hafta taşınma izni veya yıllık izin kullanabilecek.

Sandık güvenliği

Tayin erteleme kararının alınmasında ?seçimlerin güvenliği? konusunun da etkili olduğu öğrenildi. Kırsal alanda kurulan seçim sandıklarının merkezlere sağlıklı şekilde ulaşmasını jandarma sağlıyor. Bu konu özellikle Doğu ve Güneydoğu'da daha yüksek önem taşıyor. Tayinlerin ertelenmesiyle, 22 Temmuz günü seçim günü güvenliğini sağlamak üzere görev yapacak askeri personelin daha hazırlıklı olması sağlanmış oldu.

Genelkurmay'ın bu uygulaması ?kritik yerlere? tayinleri çıkanlar için geçerli olmadı. Sözkonusu yerlere tayin olanlar, Haziran başında yeni görev yerlerine gittiler.

Kamplar kapalı

Genelkurmay Başkanlığı seçim döneminde askeri kampların da 4 gün süreyle kapalı olmasını kararlaştırdı. Kamplarda her yıl yapılan bakım ve onarım işlemleri için bu kez 22 Temmuz öncesi ve sonrasındaki günler ayrıldı. Bu uygulama Gümüldür, Aksaz, Karpuzkaldıran, Erdek, Akçay, Burhaniye, Ören gibi TSK'nın büyük ölçekli dinlenme tesislerini de kapsıyor. Seçimin yapılacağı Temmuz döneminde her yıl kamplar en yoğun sezonlarını yaşıyor.

100 bini aşkın oy

Genel ve yerel seçimlerin önceki yıllarda ilkbahar ya da sonbahar dönemlerinde gerçekleşmesi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu yönde bir uygulaması daha önce hiç olmamıştı. Askeri yetkililer, bu kararın askeri personele ?mutlaka oy kullanın? mesajı vermediğini, buna karşın ?oy kullanma haklarının ellerinden alınmaması? anlamını taşıdığını vurguladı. Eğer tayinler her yıl olduğu gibi yaz başında uygulansa, yeni görev yerlerine taşınan askeri personelin seçmen kütüklerinde değişiklik yapma ve oy kullanma imkanı olmayacaktı.

Net rakam gizli tutulmakla birlikte, 30 bin kadar askerin görev yerinin değiştiği, personelin eş, çocuk ve birlikte yaşadığı aile yakınları da hesaba dahil edildiğinde, erteleme kararının 100 bini aşkın seçmeni ilgilendirdiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber