Tacize uğrayanlara uyarı: Delilleri saklayın

Haber Giriş : 07 Haziran 2007 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), cinsel istismar veya tecavüze uğrayanların hukuki yollara başvurmasalar bile, delilleri saklamaları konusunda uyarıda bulunarak, ?Cinsel tacizin izlerini her ihtimale karşı saklayın" dedi.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, cinsel istismara, tecavüze uğrayan mağdurlara bir dizi uyarıda bulundu. Göktaş, cinsel saldırıya uğrayan kişilerin, o an hukuki girişimde bulunmayı düşünmese de izlerin kaybolmaması için mutlaka bir sağlık merkezine başvurmaları ve tıbbi rapor almalarının önemine dikkat çekti. Göktaş, mağdurların şunları yapmasını istedi:

SAÇLARINIZI BEYAZ KAĞIDA TARAYIN

?Saçlarınızı kullanılmamış bir tarakla beyaz kağıt üstüne tarayın. Kağıda kimlik bilgileri, örnek alınan bölge, tarih ve saat yazılmasını sağlayın. El tırnak aralarınızı tahta bir kürdanla bir beyaz kağıt üzerine temizleyin. Genital bölge ve vücut kıllarını ayrı ve temiz birer tarakla beyaz bir kağıt üstüne tarayarak üzerine bilgileri kaydettirin. Vücudunuzda saldırganın vücut sıvılarının (tükürük, meni vb.) süründüğü kısımlar varsa serum fizyolojikle ıslatılmış pamuk sarılı bir çubukla her lekeden ayrı örnek alınarak, üstüne bilgilerin kaydedildiği ayrı steril cam tüpler içine konulmasını sağlayın. Oral sekse zorlandıysanız, ağzınızı saf suyla çalkalayarak kapaklı bir kaba aktarın. Vücudunuzda ve genital bölge muayenesinde tüm izlerin kaydedilmesini ve mümkünse muayene numaranızı gösterecek biçimde fotoğraflanmasını sağlayın. Genital bölgeden saldırganın vücut salgılarının araştırılabilmesi için ucuna pamuk sarılı çubuklarla 'sürüntü' denilen örnekler aldırın ve steril cam tüplerde korunmasını sağlayın. Psikiyatrik muayenenizin yapılmasını isteyin, şiddete maruz kalma ile bağlantılı olabilecek bulguların değerlendirilmesi önemlidir. Toplanan tüm örneklerin güvenli bir ortamda resmi işlemlerde kullanılabilecek yöntemlerle (mühürlenme, emanet alınma, tutanak tutulması vb.) koruma altına alınmasını sağlayın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber