Türkiye çevre için 2014'e kadar 30 milyar dolar harcayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Türkiye, dünyanın en gelişmiş çevre standartlarına ulaşmak için, 2014 yılına kadar 30 milyar dolar harcayacak" dedi.

Bakan Pepe, Muğla'nın Göcek beldesinde yaptırılan atık su arıtma tesisinin açılışına katıldı.

Pepe, açılıştan önce yaptığı konuşmada, Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan çevre kanununun kurum ve kuruluşlara çok ciddi sorumluluklar yüklediğini söyledi.

Bu görev ve sorumlulukların kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini kaydeden Pepe, "En güzel yasaları da çıkarsanız, eğer alanda uygulaması yoksa kuru mevzuat olarak kalır" dedi.

Mavi turun, Akdeniz ve Türkiye için nitelikli turizm açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Bakan Pepe, "Göcek ve çevresindeki mavi tur alanlarının, hem karadan hem de denizden korunması lazım.

Çıkarttığımız kanun ve yönetmeliklerle bunu yapmaya çalıştık" diye konuştu.

Tek başına denizin korunmasının mavi tur için yeterli olmadığını kaydeden Bakan Pepe, şunları söyledi:

"Sadece deniz olsa dağında, körfezin kenarında yeşilliği olmasa tahmin ediyorum ki hiç kimse Göcek'e gidelim, mavi tura çıkalım demez. O nedenle ormanıyla deniziyle yeşiliyle mavisiyle bu müstesna güzellikleri korumak ve sürdürmek hepimizin en temel görevidir."

"KALİTENİN SÜRDÜRÜLMESİ LAZIM"

Göcek'in dünyanın en büyük, en lüks yatlarının yanaştığı marinalarına herkesin hayran olduğunu ifade eden Bakan Pepe, "Bu hayranlığın sürekli olması için, bu kalitenin sürdürülmesi lazım" dedi.

Bakan Pepe, şunları söyledi:

"Buradaki tesise yaklaşık 12 trilyon harcandı. Kanalizasyonun denize aktığı bir Göcek düşünülemez. Hani diyoruz ya 'cennetten bir köşe' diye.

Cennetten bir köşe olması için iyi korunması lazım. Biz önümüze hedefler koyduk. Türkiye, dünyanın en gelişmiş çevre standartlarına ulaşmak için 2014 yılına kadar 30 milyar dolar harcayacak. 2024'e kadar bir o kadar

daha harcayacağız. Bunu yapabilir miyiz? Elbette yapabiliriz. Ama bunu yapabilmek için bir irade koymamız gerekir." Bakan Pepe, çevre konusunda hassas olunması gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu: "Çevre konusunda hassasiyeti olan iş adamlarına, sanayicisine, turizmcisine saygı gösteriyoruz. Onlar bu toprakların sevdalılarıdır. Ancak bu hassasiyeti göstermeyen iş adamlarına sadece teessüf edip geçemeyiz. Adaletin terazisinin onlarla ilgili söyleyeceği bir çift söz mutlaka vardır. Türkiye'de herkesin çevreye geçmişe nazaran daha duyarlı olduğunu görüyorum. Bu nedenle uluslararası en üst düzey çevre standartlarını yakalamak için çalışacağız." Açılıştan sonra Bakan Pepe ve beraberindekiler, Muğla Valisi Temel Koçaklar ile Göcek koylarında tekne ile gezintiye çıktı. Geziye, basın mensupları alınmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber