Türk Telekom'dan seçmen listelerinde 'borçlu avı'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Haziran 2007 18:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 milyona yakın borçluyu adreslerinde bulamayan Türk Telekom'un imdadına seçmen listeleri yetişti. Şirket avukatları, YSK'nın internet sitesinden tarama yaparak aradığı isimlere ulaşıyor. Sadece İzmir'de bin 500 adres tespit edildi. Şirketin toplam alacağı ise faiziyle birlikte 2 milyar YTL.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 22 Temmuz'daki milletvekili seçimleri öncesinde seçmen listelerini güncellemesi en çok Türk Telekom'un işine yaradı. Bugüne kadar aradığı bazı borçluları sözleşmelerde belirtilen adreslerde bulamayan Telekom'un imdadına seçmen listeleri yetişti. www.ysk.gov.tr adresinde tarama yapan şirket avukatları, sadece İzmir'de bin 500 borçlunun oturduğu mahalleyi tespit etmeyi başardı. Seçmen listelerini kullanma fikrinin, bilgilerin güncellendiği mart ayında gündeme geldiğini aktaran şirket avukatlarından Murat Dinçel, "YSK'nın sitesine kişinin bilgilerini girip, oturduğu muhtarlığa tebligatı gönderiyoruz. Daha çabuk ulaşıyoruz." dedi. Türkiye'de bu şekilde adreslerine ulaşılamayan birçok borçlunun bulunduğuna dikkat çeken avukat Muammer Erçoban da, listedeki abonelerin ortalama 200 YTL ile 8 bin YTL arasında değişen tutarlarda borcu bulunduğu bilgisini verdi. 2007 yılının başında abonelerine, 'Gelin bu işi tatlıya bağlayalım' diyerek kampanya başlatan Türk Telekom, buna rağmen binlerce borçlusuna yanlış adresten dolayı ulaşamamıştı. Hatta bazı il müdürlükleri, borcunu ödemeyenlerin isimlerinin yer aldığı listeleri binalarına asmıştı.

Telekom'un toplam 2 milyon dosyada faiz hariç 690 milyon YTL'lik alacağı bulunuyor. Faiz ilave edildiğinde tutar 2 milyar YTL'ye ulaşıyor. Şu ana kadar anaparanın 80 milyon YTL'lik bölümü tahsil edildi. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, daha önce yaptığı açıklamada, "Kampanyada anaparanın yüzde 45'ini oluşturan 200 milyon YTL'lik tahsilat hedefliyoruz. Şu ana kadar çözümlenen dosya sayısı 500 bin. Tatlıya bağlayalım diyerek müşterilerimizle yeni bir dönem başlatacağız." demişti.

Türk Telekom'un başlattığı yeni uygulamaya göre avukatlar önce, ellerindeki borçlu bilgilerini www.ysk.gov.tr adresine girerek kişinin oturduğu muhtarlığı buluyor. Daha sonra muhtarlığa tebligatı gönderen avukatlar, aboneye ödeme için 7 günlük yasal süreleri olduğu uyarısını yapıyor. Borcunu ödemekten kaçınan kişilerin peşinden koşmaktan bunaldıklarını aktaran avukat Dinçel, geliştirilen yöntemin sonuç getirmesinden memnun. Türkiye'de bu şekilde adreslerine ulaşılamayan birçok borçlunun bulunduğunu aktaran bir başka Türk Telekom avukatı Muammer Erçoban'ın verdiği bilgilye göre, listedeki abonelerin ortalama 200 YTL ile 8 bin YTL arasında değişen tutarlarda borcu var. Erçoban, kişinin daha önce verdiği adresten ayrıldığını, bunun da kendilerini zor durumda bıraktığını anlattı. Sadece İzmir'de 130 civarında Telekom'la çalışan avukat bulunuyor. Bunlar da ortalama 2 bin ila 5 bin arasında dosyaya bakıyor. Bu rakamlar Türkiye geneline yayıldığında, YSK'nın sitesinin, avukatların işine ne kadar yaradığı daha iyi anlaşılıyor. 2004 yılından beri borçlarını tahsil etmek için çeşitli indirim kampanyaları düzenleyen Telekom, hâlâ birçok borçlusundan parasını tahsil edememekten şikâyetçi. Telekom 'Gelin şu işi tatlıya bağlayalım' kampanyası çerçevesinde birikmiş faizlerde yüzde 90'a varan indirim fırsatı sunuyor.

Öte yandan, İngiliz cep telefonu operatörü Vodafone'un satın aldığı Telsim'in eski borçluları için verilen süre bugün doluyor. Vodafone tarafından kabul edilmeyen 24 Mayıs 2006 öncesindeki borçları ödemeyenlere haciz dahil ağır cezalar uygulanacak. Operatörün satış işlemini gerçekleştiren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), borcunu ödemek isteyenlere peşin ödemeleri halinde gecikme faizinin yüzde 75'ini, taksitte ise yüzde 50'sini silme imkanı sunmuştu. Alınmış; ama kullanılmamış veya kapatma işlemi yapılmamış hatlara her ay gelen sabit ücretleri ödemeyi ihmal edenleri faizlendirilmiş borç yükü bekliyor. Telsim yetkilileri, 24 Mayıs 2006 tarihinden önce Telsim hattı kullanan veya adına kayıtlı bir Telsim hattı bulunan herkesi, www.telsimborcumbitsin.com adresinden veya 0800 211 0 542 numaralı telefondan sorgulama yapmaları konusunda uyarıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber