Kalkınma Bankası uzmanlarına 5 kademe alt görev

Türkiye Kalkınma Bankasında çalışan uzmanlar, kanun teklifinde yer alan eksik düzenlemeden dolay, teklifin aynen yasalaşması durumunda, 5 kademe daha alt unvanlara atanarak mağdur edilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Ekim 2018 16:18, Son Güncelleme : 04 Ekim 2018 16:28
Kalkınma Bankası uzmanlarına 5 kademe alt görev

Öğrenim gördükleri okullar, mesleğe giriş şekilleri, meslek içi yetiştirilmeleri ve yükselme şekilleri, yaptıkları işin tanımı ve içeriği, aldıkları sorumluluk açılarından Türkiye Kalkınma Bankası uzman personelinin sahip olduğu özellikler; 666 sayılı KHK ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda isimleri geçen 120'den fazla kurumve kuruluşun farklı unvanlı uzmanın özellikleri ile bire bir örtüşmesine rağmen aynı haklardan yararlandırılmamakta, uzmanlığı tanımlanmamakta ve dolayısıyla tanınmamaktadır.

Kuruluş tarihi olan 1975 yılından bugüne bu kapsamda uzman personel çalıştıran, 18.03.2002 tarih ve 2002/3975 no'lu "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" te belirtilen A grubu kadrolar (kariyer uzmanlık kadroları) tanımına BİREBİR UYAN, yine söz konusu yönetmelikte A grubu kadroların atanacağı kuruluşlar arasında yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı İlgili Kuruluşlarının da belirtilmiş olmasına rağmen Türkiye Kalkınma Bankası kariyer uzmanlığı Kanun'la tanımlanmamış TEK kuruluştur.

UZMANLARIN NİTELİKLERİ

İhtisas personeli olarak uzman istihdam eden en eski kuruluşlardan biri olan Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. çatısı altında görev yapan uzmanlar;

. En az dört yıl süreli yükseköğrenim veren fakülteleri bitirmiştir.

. Türkiye Kalkınma Bankası'nın açmış olduğu mesleki yarışma sınavını kazanarak "Uzman Yardımcısı" olarak atanarak göreve başlamıştır (KPSS, mesleki yazılı ve sözlü yarışma sınavı). (Ekonomist Uzman Yardımcısı, Mali Analist Uzman Yardımcısı ve Teknik Uzman Yardımcısı)

. 24 ayını olumlu sicil ile doldurduktan sonra yapılan yeterlilik sınavı ile Yetkili Uzman Yardımcısı olmuştur.

. En az 3 yıl uzman yardımcısı sürecinden sonra Uzmanlık Tezi ve yeterlilik sınavı ile Uzman olarak atanmıştır.

. Beş yıl bilfiil uzman olarak çalıştıktan sonra sözlü sınav ile Kıdemli Uzman olarak atanmıştır.

Yapılan işin tanımı ve içeriği, alınan sorumluluk, mesleğe giriş şekli, yükselme şekilleri, meslek içi yetiştirilmesi, öğrenim gördükleri okullar açılarından Kalkınma uzman kadrosunun sahip olduğu özellikler, 657 sayılı Kanunun Ek I Sayılı cetvelin 1.Genel İdari Hizmetleri "g" bendinde yer alan;

"En az üç yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte ve yüksekokulları bitirerek mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda (veya yüksek öğrenimli olup, özel kanunların öngördüğü şartları taşıyanlardan en az sekiz yıl mesleki görev yaptıktan sonra yine bu kanunların öngördüğü usule göre seçilerek) atanan" hükmüne uygun 120 den fazla farklı kurum uzmanlarının özellikleri ile bire bir örtüşmektedir.

GEREKÇE:

Türkiye Kalkınma Bankası uzman kadrosu 4 yıllık lisans mezunu olup özel yarışma sınavı ile mesleğe girerek belirli bir süre hizmet içi eğitim sonrası yeterlilik sınavı ile uzman olmaktadır. Yapılan iş, alınan sorumluluk mesleğe giriş ve meslek içi eğitim açılarından Türkiye Kalkınma Bankası uzman kadrosunun sahip olduğu özellikler, 657 sayılı kanun Ek-1 sayılı cetvel-Genel İdari Hizmetler g bendinde (Ek 1) yer alan kariyer uzmanlarının özellikleri ile örtüşmekte olup adı geçen uzmanlarla aynı haklardan yararlanması gerekmektedir. Bugün itibariyle mesleğe girişleri, eğitilmeleri ve yükseltilmeleri Türkiye Kalkınma Bankası uzmanları ile örtüşen 120'den fazla Kamu Kurumu uzman ve uzman yardımcıları bu haklardan yararlanmaktadır. Mevcut durumda ise sayısı yalnızca 211 olan TKB uzman kadrosu bu haklara sahip değildir.

Söz konusu Kanun tasarısı ile TKB 'de görev yapmakta olan

" 13 DAİRE BAŞKANI
" 59 MÜDÜR VE MÜDÜR YRD.
" 9 MÜFETTİŞ
" 2 HUKUK MÜŞAVİRİ
" 4 AVUKAT
" 12 MÜHENDİS
" 67 AMİR
" 67 ŞEF ve ŞEF YRD.
" 22 MEMUR
" 47 TEKNİSYEN, ŞOFÖR, BEKÇİ, AŞÇI

KENDİ POZİSYONLARINA

UYGUN (EŞDEĞER)

KADROLARA

ATANDIĞI HALDE

YALNIZCA;
" ÜÇ AŞAMALI (KPSS- YAZILI-SÖZLÜ) ÖZEL YARIŞMA SINAVI İLE MESLEĞE GİREREK BELİRLİ BİR SÜRE HİZMET İÇİ EĞİTİMDEN GEÇEREK YETERLİLİK SINAVI İLE YETKİ ALAN, 3.YILINDA HAZIRLADIĞI UZMANLIK TEZİ İLE UZMAN OLARAK ATANAN VE DE 5 YIL BİLFİİL UZMAN OLARAK ÇALIŞTIKTAN SONRA SÖZLÜ SINAV İLE KIDEMLİ UZMAN OLAN
" BANKANIN MEVCUT MEVZUATINDA İHTİSAS PERSONELİ OLARAK TANIMLANMIŞ
" YAPTIĞI İŞİN NİTELİĞİ GEREĞİ ÖZEL BİR UZMANLIK GEREKTİREN İŞLERDE ÇALIŞMIŞ OLAN

140 KIDEMLİ UZMAN

35 UZMAN ve

36 UZMAN YARDIMCISI

MEVCUT POZİSYONLARININ

5 POZİSYON ALTINA

ATANMAKTADIR


TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş.
KANUN TASARISI ÇÖZÜM ÖNERİSİ

"Mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonunda atanan Türkiye Kalkınma Bankası kıdemli uzman, uzman ve uzman yardımcısı kadrolarında görev yapanlar; mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları bakımından Adalet uzman ve yardımcılarına denktir.

Söz konusu personelden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na nakle tabi olarak bildirilenlerin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak atamaları; Adalet uzman ve yardımcıları için mevzuatında öngörülmüş olan mali ve sosyal hak ve yardımlardan aynı usul ve esaslardan yararlanacak şekilde durumlarına uygun kadro ve pozisyonlarına yapılır.

Söz konusu personelden emeklilik başvurusunda bulunanların işlemleri de adalet uzmanı ile denkliği çerçevesinde aynı usul ve esaslara göre yapılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber