Doktorun tacizini kameraya çeken kadın, mahkûm oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Haziran 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, tacize uğradığı iddiasını kanıtlamak için gizli kamera kullanan ve çektiği filmi savcılık yerine bir televizyona veren kadını tazminat ödemeye mahkûm etti.

Dava dosyasına göre Nermin Ö. doktor Hakkı G'nin muayenehanesine gitti. Tacize uğradığını iddia eden Nermin Ö, tanıdığı bir TV muhabirine durumu anlattı. Nermin Ö, gizli kamera ile yeniden muayenehaneye gitti. Yine tacize uğrayan Nermin Ö'nün gizli kamera görüntüleri, 22 Ekim 2001 tarihinde haber programında yayınlandı. Bunun üzerine doktor Hakkı G. "haberin gerçek dışı ve montaj" niteliğinde olduğu, "kişilik haklarına, özel hayatının gizliliğine, şeref, şöhret ve onuruna, mesleki yaşam ve kariyerine saldırıda bulunulduğu" iddiasıyla hem programa, hem de gizli kamera ile çekim yapan Nermin Ö'ye 12 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı. İstanbul 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, davacı doktor G'nin davasını reddetti. Kararda şöyle denildi:

"Mahkememizce, davaya konu olan ve deşifresi yaptırılan bant çözümünün incelenmesinde, davacının (doktor) kendisine mide rahatsızlığı nedeniyle muayene olmak için geldiğini belirten davalı Nermin Ö'nün bacaklarını ve göğüslerini okşadığı, önünde diz çökerek gözlerine bakmasını istediği, 'Ne güzel kızsın sen' diye hitap ederek, muayene parası istemediği ve ısrarla kendi yanaklarını öptürmek istediği görülmüştür. Davacının bu davranışları bir doktor ile hastası arasında asla yaşanmaması gereken incitici davranışlardır."

DOKTOR TEMYİZ ETTİ

Bunun üzerine doktor, kararı temyiz etti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise doktor G.'yi temyizinde haklı buldu ve mahkeme kararını bozarken şöyle dedi:

"Anayasa'ya göre kişinin özel yaşamının gizliliğine dokunulamaz. Kişinin sıfatı ve konumu ne olursa olsun rızası dışında kamuya açıklanamaz. Bunlar kişinin gizli alanını oluşturur. Bir kişinin hukuka aykırı bile olsa konuşmalarının ve görüntüsünün gizli kamera ile kayda alınması, aynen telefon konuşmalarının yasadışı dinlenmesinde olduğu gibi onun kişilik haklarına özel yaşamına saldırı niteliği taşımaktadır. Bu kayıt ve görüntülerin televizyon yoluyla kamuoyuna yansıtılması kişilik haklarına yapılmış ikinci bir saldırı niteliğindedir."

Yargıtay'ın bozma kararına mahkemenin direnmesi üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na taşındı. Daire kararını yerinde gören kurul, mahkemenin direnme kararını oy çokluğu ile bozdu. Kurul'un kararı özetle şöyle: "Doktor hastasını taciz etmiştir. Ancak davalı ilk tacizden sonra ne emniyetten ne de Cumhuriyet Savcılığı'ndan adli yardım talep etmemiştir. Gazeteciye gitmiş 'Gizli kamera' ile çekim yapmış ve televizyon kanalında yayınlatmıştır. Bu durum davalılar yönünden kişilik haklarına saldırıdır. Manevi tazminata hükmedilebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber