Proje üreten belediye ve üniversite AB fonlarını kullanabilecek

Haber Giriş : 02 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyeler; üniversiteler ve akademik birimlerle birlikte mesleki eğitim konusunda ortak projeler üreterek uluslararası fonlardan yararlanabiliyor.

Bu çerçevede Beyoğlu Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi ve TUROB (Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırım Birliği), Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası fonlarından yararlanacakları ve ortaklaşa çalışma yapacakları bir İyiniyet Anlaşması'na imza koydu. Pilot projenin finansmanı için 290 bin Euro'luk bütçe AB'nin ilgili kurumu tarafından karşılanacak. Proje ile Beyoğlu Belediyesi'nin sınırları içerisinde yaşayan işsiz lise mezunu gençlere turizm eğitimi verilecek. Projenin diğer belediyelere örnek olacağını belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, birçok mesleki eğitim alanında da yeni projeler üretilebileceğine dikkat çekti.

AB, kendi üyesi olsun olmasın birçok ülkede istihdam düzeyinin artırılması ve mesleki eğitim imkanlarının sağlanması amacıyla fonlar sağlıyor. Bu fonlardan biri olan Avrupa Sosyal Fonu kapsamında, destek verilecek programlar Avrupa Komisyonu tarafından belirleniyor. Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki Yaşam boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) talebe göre özel eğitim programları hazırlayarak bunu kendisine başvuran belediye ile paylaşacak. Belediyenin BÜYEM'e başvurması üzerine bu merkez fakültelerden konuyla ilgili hocaları bir araya getiriyor ve bir komisyon topluyor. Programları uygulayan kurumlar şunlar: Ulusal, bölgesel ve yerel idareler; eğitim kurumları; gönüllü kuruluşlar ve sosyal ortaklıklar (sendika, iş konseyleri, sanayi kuruluşları ve şirketler). Beyoğlu Belediye Başkanı A. Misbah Demircan, AB'ye 120 ve 75'er kişilik meslek edindirmeyle ilgili fonlar için başvurduklarını ve anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), AB katılımı öncesi 2004-2006 döneminde ekonomik ve sosyal uyuma yönelik Türkiye'ye sağlanacak mali yardım için ?Ön Ulusal Kalkınma Planı' başlıklı belgeyi 22 Aralık 2003'te kabul etti. Belgede kabul edilen 528 milyon Euro'luk mali desteğin 371,5 milyon Euro'luk kısmı AB tarafından karşılanıyor. Bu belge kapsamında insan kaynaklarının geliştirilmesi ve istihdamın artırılması için 48,5 milyon Euro'luk kısmı ise AB'nin doğrudan katkısı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber