Öğrencilere göre ÖSS 'ölüm kalım' meselesi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Haziran 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim son sınıf öğrencileri dün Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS) girerek üzerlerindeki ağır stresten kurtuldu. Önümüzdeki pazar günü ise 1 milyon 640 bin lise son sınıf öğrencisi, iyi bir üniversite için Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) tek dökecek. Milli Eğitim Bakanlığı 'öğrencilerin ÖSS'yi algılayış biçimlerini' tespit amacıyla bir anket yaptı. 14 ilde 850 öğrenci üzerinde gerçekleştirilen ankette ÖSS'nin 'hayat memat (ölüm kalım) meselesi' olarak algılandığı ortaya çıktı.

Bakanlık anketindeki 'Sizce hayatta başarılı olmanın tek yolu üniversiteyi kazanmak mıdır?' sorusuna öğrencilerin yüzde 49'u 'evet', yüzde 44'ü de 'kısmen' cevabını verdi. Bu soruya öğrencilerin yüzde 6,5'i 'hayır' diye cevap verdi. Ankete göre 'ÖSS'de başarısız olmak' öğrenciler için 'hayatının kararması' (yüzde 18) ve 'ailesine ve çevresine mahcup olmak' (yüzde 9) anlamına geliyor. Başarısızlığı 'yeniden sınava girmek için bir yıl beklemek' (yüzde 40) olarak gören öğrencilerin yüzde 16,5'i ise ÖSS'de başarısız olmayı 'düşünmemiş ve düşünmek de istemiyor.'

Gazi Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bacanlı, ÖSS'ye ölüm kalım meselesi olarak bakılmasını doğru bulmuyor. Öğrencilerin genelde devlet memuru olmak için üniversitede okumak istediğini ifade eden Bacanlı, "İnsanlar kendileriyle ilgili gerçekçi algıya sahip değil, herkes üniversite okuyabileceğini düşünüyor." diyor. Bacanlı, insanlara üniversite dışında gelecek görme fırsatının oluşturulmasını istiyor.

Aile, öğrenciye baskı yapıyor

Öğrencilerin yüzde 60'ı ÖSS'ye hazırlanmak için sadece dershaneye gittiğini, yüzde 7'si ise hem dershaneye gidip hem de özel ders aldığını belirtiyor. Yüzde 43,5'i dershaneye 1-2 bin YTL arasında para ödediğini, yüzde 14'ü ise 2-3 bin YTL arasında masraf yaptığını belirtiyor. Araştırmaya göre öğrenciler ÖSS'ye hazırlık aşamasında ailelerinden ciddi destek görüyor. Ancak aileleri sınava hazırlanmaları konusunda öğrencilere baskı yapıyor. Öğrencilerin yüzde 26'sı ailelerinden 'oldukça', yüzde 41'i de 'kısmen' baskı görüyor. Öğrencilerin üçte biri ise ailelerinin kendisine baskı yapmadığını söylüyor. Öğrencilerin yüzde 52'si günde '2-3 saat', yüzde 38'i de '4-5 saat' ders çalışıyor. 10 öğrenciden biri ise günde 6 saatten fazla ders çalıştığını belirtiyor. Öğrencilerin yüzde 81'i üniversitede istediği bölüme girmek isterken, yüzde 10'u 'hangi bölüm olursa olsun mutlaka üniversiteye girmeliyim' diyor.

'Başarılı olmazsam sorumlu benim'

'ÖSS'de başarısız olması halinde' öğrenci suçu önce kendinde arıyor. Sınavda başarısız olması durumunda 'çalışma yöntemini' (yüzde 59) hatalı bulacağını kaydeden öğrenciler, daha sonra 'sınav sistemine' (yüzde 23) suçu yüklüyor. Başarısızlığı halinde dershane öğretmenlerine kızmayan (yüzde 1,9) öğrenciler, okul öğretmenlerine ise daha çok (yüzde 8,8) eleştiri yöneltiyor. 'ÖSS'de başarılı olursanız kendinizi kime borçlu hissedersiniz?' sorusuna ise öğrenciler öncelikle 'ailem' (yüzde 37), daha sonra okul (yüzde 21), en son ise dershane (yüzde 18) cevabını veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber