İşçi emeklilerinden sağlıkta ayrımcılık tepkisi

Haber Giriş : 11 Haziran 2007 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri Orhan Aydın, 15 Haziran'da uygulanmaya başlanacak olan Sağlık Tebliği ile katkı paylarının daha da artacağını belirterek, memurlar ve memur emeklileri için ayrı bir statü uygulanacağını söyledi. Aydın, işçi ve işçi emeklilerinden ilk başvurudaki poliklinik fiş ücretinin aylıklarından kesilmesine rağmen, memur ve memur emeklilerinde bu kesintinin olmayacağını kaydetti.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Sekreteri Orhan Aydın, 15 Haziran'da yürürlüğe girecek olan ve işçi emeklilerinin de üniversite hastanelerinden yararlanmasını düzenleyen ?Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği?ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Aydın, sağlık sistemini tam bir karmaşaya sürükleyen ve düşünülmeden atılan adımların emeklileri mağdur ettiğini belirterek, ?Bunun en son örneği de, Anayasa Mahkemesi'nce yürürlüğü durdurulan Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın boşluğunu doldurmak maksadıyla çıkarılan Sağlık Uygulama Tebliği oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan ve 15 Haziran'da yürürlüğe girmesi planlanan tebliğ, daha önce çok iddialı bir şekilde hazırlamış sevk zincirini de ortadan kaldırmıştır? diye konuştu.

SAĞLIK ÖZELLEŞTİRMESİ

Tebliğe göre işçiler ile işçi emeklilerinin sevk gerekmeden üniversite hastanelerinden yararlanabileceğini ifade eden Aydın, söz konusu üniversitelerle gerekli sözleşmeler yapılabildiği takdirde tebliğin uygulanabileceğine dikkat çekti. ?Ortada, tebliğin gerçekleşmeme gibi bir olasılığı da söz konusu? diyen Aydın, tebliğ ile kaldırılmasını istedikleri katkı payı uygulamasının da adaletsiz bir biçimde sürdürülmek istendiğini kaydetti. Aydın, daha önce, Danıştay tarafından iptal edilen adaletsiz uygulamaların bu tebliğ vasıtasıyla yeniden gündeme getirildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

?Tebliğin tümü incelendiğinde, ayakta ve yatarak yapılacak tedavilerde 11 YTL'den başlayan ve belirlenen fiyat listesine göre alınacak katkı payları sağlığı özelleştirme anlamına gelmektedir. Sağlık hizmetlerinden alınacak en üst seviyedeki katılım payı, tebliğe göre halen çalışanlar için asgari ücretin bir buçuk katını, emekliler için ise asgari ücretini geçemeyecek. Yani; bugün için, emekliler dikkate alındığında bu rakam 562 bin 50 YTL. 1 Temmuz itibariyle ise yüzde 4 oranında artacak olan asgari ücrete göre en üst katkı payı seviyesi 585 YTL olacak.?

ANAYASA'NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Bu paraların emeklinin gelir ve aylıklarından kesileceğine dikkat çeken Aydın, memurlar ve memur emeklileri için ayrı bir statü uygulanacağını söyledi. Aydın, memur ve memur emeklilerinden ilk başvurudaki poliklinik fiş ücreti için katkı payı alınmayacağını belirtti. Bunun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna işaret eden Aydın, sağlık hizmetlerinde özelleştirmeye giden bir sürecin başladığını kaydetti. Aydın, ?Hastane yapılması ve planlanması yerine, özel sağlık kuruluşlarından hizmet satın alınması, kamu hastanelerinin de birer işletme gibi yönetilmesi, başta gelir ve aylık alan kesimler olmak üzere toplumun büyük bölümünü etkileyecek? dedi.

İşsizliğin yaygın olduğu ve gelirlerin yetersiz kaldığı bir dönemde sağlıktaki bu yapılanmanın hem kamu harcamalarını artıracağını hem de katkı paylarını getireceğini dile getiren Aydın, işçi emeklisi, dul ve yetimlerinin sağlık hizmetlerine en çok ihtiyaç duydukları bir dönemde, geçinemeyen insanlardan katkı paylarının alınmasının, sosyal güvenlik ve sosyal adalet ilkelerine aykırı olduğunu ifade etti. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bir Kanunun, tebliğ adı altında uygulanmaya çalışılmasının hukuk devletinde yeri olmadığının altını çizen Aydın, sağlık hizmetlerinin paralı bir yapıya getiren uygulamanın, sosyal güvenliğin koruyucu yönüyle tam olarak bağdaşmadığını vurguladı.

Aydın, işçi emeklisinin, dul ve yetimlerin çalıştıkları dönemlerde kurdukları hastaneleri ve uygulamaları arar duruma geldiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber