Sosyal güvenlik reformu tartışmaya açıldı.

Haber Giriş : 02 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik harcamalarına bu yıl bütçeden 50 katrilyon lira ayrılmasına rağmen beklenen faydanın elde edilemediğini belirten Başesgioğlu, bu alanda yeni bir anlayışla reform yapılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 2075 yılına kadar sürecek bir dizi önlemleri içeren sosyal güvenlik reformunu tartışmaya açtı. Başesgioğlu, mevcut sigortalıların gerek yaş, gerek sigortalılık süreleri, gerekse prim ödeme gün sayıları itibarıyla bu değişikliklerden etkilenmelerinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Sosyal güvenlik harcamalarına bu yıl bütçeden 50 katrilyon lira ayrılmasına rağmen beklenen faydanın elde edilemediğini belirten Başesgioğlu, bu alanda yeni bir anlayışla reform yapılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Başesgioğlu, yapılmak istenen düzenlemelerin tartışmaya açık olduğunu belirterek, "Düşüncemiz, yaz aylarını tartışma süreci olarak ayırmak ve 2004 sonbaharında da tasarıları olgunlaşmış şekliyle Parlamento'ya sunmaktır" dedi.

Sosyal güvenlik reformunun ayaklarından birisinin emeklilik sisteminin tek çatı altında toplanması olduğunu ifade eden Başesgioğlu, şunları söyledi:

"Şunu ifade edeyim, şu an mevcut çalışan sigortalılarımızın veya sistemde bulunan çalışanlarımızın gerek yaş, gerek sigortalılık süreleri, gerekse prim ödeme gün sayıları itibarıyla reformdan etkilenmeleri mümkün değildir. Ancak yasa yürürlüğe girdikten sonra sisteme yeni girecekler açısından bu yapacağımız düzenlemeler bir anlam ifade edecektir. Yasaların yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni sisteme girecekler, artık bu yeni sosyal güvenlik reformuna ve emeklilik reformuna dahil olacaklardır."

Reformun bir diğer ayağını genel sağlık sigortasının oluşturduğunu anlatan Başesgioğlu, hedeflerinin, tüm nüfusu kapsayacak bir genel sağlık sigortası kurumu olduğunu belirtti. Başesgioğlu, hangi rejime bağlı olarak çalışırsa çalışsın, tüm vatandaşların hazırlanacak bir temel teminat paketi çerçevesinde, adil ve eşit bir sağlık hizmeti alabilecekleri genel sağlık sigortası kurmak istediklerini açıkladı.

Başesgioğlu, reformun diğer ayağının ise dağınık bir yapı arz eden sosyal yardım ve sosyal hizmet kurumlarının birleştirilmesi olduğunu ifade ederek, sosyal yardım ve hizmet konusuna ağırlık verip, tüm vatandaşları sosyal koruma altına almayı hedeflediklerini dile getirdi.

Başesgioğlu, planladıkları reformların sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayacak kurumsal bir yapıyı gerçekleştirmenin, reformun dördüncü ayağını teşkil ettiğini belirtti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başesgioğlu, bir gazetecinin, "Milletvekillerine kıyak emeklilik uygulanırken, toplumun büyük kesimini bu sosyal güvenlik reformuna ikna etmekte zorlanmayacak mısınız?" şeklindeki soruya, milletvekillerinin de 1999 yılında yapılan değişiklikle yaş ve hizmet sistemine dahil edildiğini ve Emekli Sandığı'na tabi olduklarını kaydetti. Ancak geçmişe dönük hakların geri alınamayacağını belirten Başesgioğlu, milletvekillerine yönelik yeni sistemde herhangi bir ayrıcalığın kalmadığını dile getirdi.

Sosyal güvenlikte reformun maliyetinin sorulması üzerine Başesgioğlu, yapılanların çok köklü reformlar olduğunu belirtti. Başesgioğlu, "Şunun da gözden kaçırılmaması lazım. Bu gidişata müdahale etmezsek, bu dengelerle gerek emeklilik programı gerekse sağlık programını devam ettirirsek, önümüze çok devasa bir açığın çıkması söz konusu" diye konuştu.

Sosyal güvenlikte reform çalışmalarının 58. hükümet döneminde başladığını belirten Başesgioğlu, şöyle devam etti:

"Önümüzde iki yol var: Ya sisteminin gidişatına kayıtsız kalacağız ve bu işin tüm yükü, ağırlığı da bizden sonraki nesillere kalacak veya da zor da olsa, sınırlı da olsa bizim 40 sene sonrasını planlayacak bir sosyal güvenlik senaryosunu bugünden toplumun gündemine koyup, tartıştırıp mevzuat haline dönüştüreceğiz.

Denilebilir ki 'Şimdiden, 2040 yılındaki 63 yaşa, 61 yaşa neden gerek duyuluyor?' Duymak zorundayız. 1999'da reform yaptık, ancak 2025 yılında 58-60 yaş sistemin bütününe hakim olacak."

Başesgioğlu, bir soruya yanıt verirken de emekli maaşlarından vergi kesintisi yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Reform neler öngörüyor

Reform paketine göre, sosyal güvenlik kurumları, "Sosyal Koruma Kurumu" adı altında toplanacak ve yeni kurumsal yapı, tam olarak reforma ilişkin yasanın kabulünden 3 yıl sonra hayata geçecek.

2040 yılından itibaren erkekler 63, kadınlar 61 yaşında emekli olacaklar.

Aylık bağlama oranları, kademeli olarak, 2040 yılında her yıl için yüzde 1.5'a düşürülecek.

Genel sağlık sigortası çerçevesinde, sigortalılar yüzde 12.5 oranında prim ödeyecek.

Prim ödeme gücü olmayanların primleri devletçe karşılanacak.

Devlet, sosyal yardım ve hizmetler çerçevesinde, yoksullara şartlı ve şartsız nakit yardımında bulunacak.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber