Final Dergisi Dershanesi: OKS'deki bir sorunun cevabı yanlış

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2007 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'da bir dershane, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) bir sorunun cevap seçeneğinin yanlış olduğunu iddia etti.

Final Dergisi Dershanesi Fizik Bölümü Başkanı Abdülkadir Börklü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OKS'de yer alan A kitapçığı Fen Bilimleri testinde, "Aynı hacim ve sıcaklıktaki sularda çözünen toz şeker ve kesme şeker için şekildeki grafik çizilirken aşağıdaki bilgilerden hangileri kullanılmıştır?" şeklindeki 13. soruda verilen yargılardan ikincisinin yanlış ifade edildiğini savundu.

Börklü, bu nedenle sorunun doğru cevabının "D" değil, "B" şıkkı olması gerektiğini ileri sürdü.

Dershanelerinin Kimya Bölümü Başkanı Fehmi Karagöz'ün, söz konusu sorunun cevabının "B" şıkkı olarak değiştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına yazı gönderdiğini belirten Börklü, henüz bakanlık tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmadığını kaydetti.


OKS SINAVINDA SORULARDA EKSİKLİK İDDİASI

HAFİT UYAR

MANİSA (İHA) - Çözüm Dergisi Dersaneleri Soma Şubesi Fizik Bölümü Başkanı Mehmet Man, pazar günü yapılan OKS sınavında fen bölümünün birinci sorusunun eksik sorulduğunu iddia etti.

Mehmet Man açıklamasında; OKS sınavının A kitapçığının fen bilimleri birinci sorusunda soru kökünün eksik verildiğini düşündüğünü söyledi.

Man, sözlerine şöyle devam etti: "Soru ve şıklar şöyle, 1. Deniz, bir kutuyu yatay doğrultuda 100 metre ileriye götürmek istiyor. Kutuyu aşağılardan hangisindeki gibi götürürse fiziksel anlamda en az iş yapmış olur? A)- Yerden kucağına alarak, B) Yerde iterek, C) El arabası ile taşıyarak, D) iple çekerek. Bu soruda cisimle ilgili herhangi bir ölçüt verilmemiştir."

Mehmet Man açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sürtünme kuvvetinin olup olmadığı ya da varsa değeri belirtilmediği için yerde iterek de yapılan fiziksel iş en az olabilir aynı mantıkla hareket edersek iple çekerek de daha az fiziksel iş yapabiliriz. Oysa fizik bilimi ölçmeye dayalı bir bilim dalı. Bu tür sorulara bir gençliğin kaderini etkileyecek olan bu sınavda yer verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Gereken açıklamanın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacağını ümit ediyorum."

Fizik öğretmeni Mehmet Man, bu soruyu Türkiye'nin değişik bölgelerindeki fizik öğretmenleri ile görüştüğünü belirterek diğer fizik öğretmenlerinin de aynı görüşte olduklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber