İthalatçılar antrepoları boşaltıyor

Kurda son dönemde yaşanan gerileme süreci ile antrepolarda da canlanma başladı. İthalatçı, kur düşer beklentisi ile aylardır antrepolarda beklettiği malların çekimini hızlandırdı. Döviz kurundaki hızlı yükseliş sonrası ithalatçı malı gümrükte beklemeye almış, bir hafta içinde antrepolar dolup taşmıştı

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 24 Ekim 2018 14:53, Son Güncelleme : 24 Ekim 2018 14:54
İthalatçılar antrepoları boşaltıyor

Euro ve dolarda başlayan düşüş eğilimi son iki aydır antrepolarda bekletilen malların çekilmesine yol açtı.

Antrepolarda bekletiyorlardı

Hursan Antrepo Genel Müdürü Bayram Durademir, antrepolarda gözle görülür bir canlanma olduğunu belirterek "Bir süredir kurdaki hızlı yükseliş nedeniyle ithalatçının hem girdi hem de stok maliyeti artmıştı. Bazı firmalar kur düşer diye, bazı firmalar ise getirdiği malı iç pazarda satamadığı için antrepoda bekletiyordu. Kurda yaşanan gerileme sonrası ithalatçıların çoğu mallarını antrepodan çekmeye hız verdi" diye konuştu.

Yeni siparişte durgunluk devam ediyor

Dünya gazetesinde yer alan habere göre; Kurdaki düşüş sonrası antrepolardaki son durumu değerlendiren Asbir Antrepo ve Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Başboğa, "Birçok firma kur düştüğü için antrepolarda bekletilen malları çekmeye başladı. Ancak yeni sipariş noktasında durgunluk devam ediyor. İhracatçı firmalar hammadde ithalatına mecbur ediyor ancak işlem hacmi henüz çok düşük. Sipariş iptali çok oldu. Bu siparişlerin yeniden verilmesi için kurun oturmasını bekliyorlar. Kur dalgalı seyri bıraktıktan sonra sipariş geçilecek. Bu siparişlerin 2-4 hafta hazırlanma süreci, Avrupa'dan 3-10 gün, Uzakdoğu'dan 25 - 35 gün gelme süresi de var. Bu yılı böyle tamamlarız. Birçok firma yeni sipariş için yıl sonunu görmek istiyor. İthalat tarafında büyük hareketlilik beklemiyorum" diye konuştu.

Antrepoda 1 ay 4 bin TL

Başboğa, bir TIR'lık malın antrepoda bekletilme maliyetinin aylık 4 bin TL olduğunu ifade ederek, "Mesela tekstil kumaşı düşünün, 70 bin dolarlık bir malda 4 bin TL'lik bir depolama maliyeti o kadar da çok değil aslında. Mal yüksek kurdan çekildiğinde çok daha fazla bir maliyet oluyor" dedi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de kurun düşmesi ile ithalatçının antrepodan malı çekmeye başladığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber