Maliye: Sayıştay denetimi dışındaki kurumların harcaması arttı

Haber Giriş : 13 Haziran 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, IMF'nin tasarruf tedbirlerine ilişkin uyarılarına karşın kurumların harcamalarındaki artışın önüne geçemedi. Maliye, Sayıştay denetimi kapsamı dışında kalan idare ve harcamalarda artış olduğunu açıkladı.

Maliye'nin yayınladığı Strateji Bülteni'nde ?Kamu Stratejik Yönetimi: Zayıf Halkalar? başlığı ile yayınlanan yazıda, kamu mali yönetim sisteminde reformlara neden ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Yazıda, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerini kapsayan tek bir mali yönetim ve kontrol sisteminin oluşturulmadığını belirtildi. Ayrıca bütçe harcamalarında artış yaşandığı, kalkınma planı ve programlar ile bütçeler arasındaki bağın koptuğu kaydedildi. Uluslararası standartlara uygun iç denetim sisteminin oluşturulmadığı ifade edilerek, Sayıştay denetimi kapsamı dışında kalan idare ve harcamalarda artış yaşandığı bildirildi. Kamu mali yönetim sisteminde reformlara neden ihtiyaç duyulduğu şöyle sıralandı:

-Bütçe kod yapısı ve muhasebe sisteminin yetersizliği ve yönetim bilgi sisteminin eksikliği.

-Harcama sürecinin katı ön kontrole tabii olması.

-Harcama sürecinde yetki-sorumluluk dengesinin iyi kurulmamış olması.

-Bütçe hazırlama, uygulama ve kontrol sürecinde idarelere yeterli inisiyatifin tanınmamış olması.

-Bütüncül bir mali yapının olmaması ve bütçe uygulamalarında yıl içi ödenek eklemeleriyle mali disiplinin bozulması.

-Çağdaş yönetim ve kamu mali yönetim anlayışında hakim olan; stratejik planlama, çok yıllı bütçeleme, performans esaslı bütçeleme, hesap verebilirlik, mali saydamlık ilkelerinin sistemde yer almaması.

-Mali yönetim sisteminin ve bütçe kapsamının dar olması, bütçe hakkının konsolide bütçe ile sınırlı kalması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber