500'e yakın dershanenin kapanması bekleniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Dershaneler Birliği Derneği (Öz-De-Bir)

Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, Türkiye'de değişik alanlarda kurslar düzenleyen 4 bin dershane bulunduğu belirterek, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 500'e yakın dershanenin kapanmasının beklendiğini bildirdi.

Köprülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün son iki yıl içerisinde kontrolsüz ve hızlı bir büyüme gösterdiğini söyledi.

Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okullarda eğitim-öğretim gören 15-16 milyon civarında öğrenci olduğunu anlatan Köprülü, 900 bin ile 1 milyon arasında öğrencinin ise dershanelere gittiğine işaret etti.

Köprülü, tüm illerde faaliyet gösteren dershane sayısının 4 bin olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Dershanelere giden öğrenci sayısını baz aldığımız zaman, mevcut sayısının çok fazla olduğunu görürsünüz. Kontrolsüz bir şekilde açılan dershanelerin çoğu umduğunu bulamadı, çünkü dershaneleri tercih eden öğrenci potansiyelinin çok üzerine çıkıldı. Önümüzdeki yıllarda bu sayının azalmasını bekliyoruz. Şimdiden çok sayıda dershanenin kapatma dilekçelerini bakanlığa sunduğunu biliyoruz. Gelecek yıl, faaliyet gösteren dershanelerin 500'e yakını kapanabilir."

EĞİTİM AÇIĞINI KAPATMIYORUZ

Köprülü, dershanelerin eğitim açığını kapattığı yönündeki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, sadece ihtiyacı olan öğrencilere zayıf derslerinde kurslar düzenlediklerini kaydetti.

"Dershaneye giden öğrenci sınavı kazanır, gitmeyen kazanamaz" anlayışının da yanlış olduğunu anlatan Köprülü, dershaneye giden öğrencilerin verilen eğitimle doğru orantılı olarak kazanma şanslarını diğerlerine göre biraz daha artırdıklarını söyledi.

EĞİTİM YANI SIRA REHBERLİK HİZMETİ VERİYORUZ

Dershanelerin sadece sınava hazırlık kursları olarak görülmemesi gerektiğini anlatan Köprülü, meslek seçimi, sınav tercihleri, çalışma programı gibi bir çok konuda öğrencilere rehberlik hizmeti sunduklarını da kaydetti.

Dershanelerin eğitim-öğretim faaliyetlerinin bu ay sonunda biteceğini anlatan Köprülü, ÖSS ve OKS tercihlerinde yol gösterici olmak için temmuz ayı boyunca hizmetlerinin de süreceğini ifade etti.

Dershanelerde yaklaşık 60 bin öğretmenin hizmet verdiğini hatırlatan Köprülü, yeni dönem hazırlıklarının ise ağustos ayı içinde başlayacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber