Tedavi Yardımı Uygulama Tebliği Neyi Değiştiriyor? (1)

25.05.2007 tarih ve 26532 sayılı Resmi Gazete'de iki önemli tedavi yardımı tebliği yayımlanmıştır. Bunlar birincisi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensuplarını kapsayan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) diğeri ise memurları ve yeşil kart sahiplerini kapsayan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (TUT)dir. Bugün özellikle memurlar açısından önemli olan TUT'un neleri değiştirdiğine dair özel bir dosya yayımlıyoruz. Memurlar.net'in bu çalışması bir Devlet Bütçe Uzmanı arkadaşımızın hazırladığı bilgi notu üzerinden çıkarılmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı geçtiğimiz yıl vaka başına ödemeyi içeren bir tedavi yardımı tebliğini uygulamaya koymuştu. Bu tebliğin yürürlüğü daha sonra Danıştay tarafından durduruldu. Bu karar ile birlikte tedavi yardımı tebliğinde eski uygulama dönüldü. 2007 yılı Haziran ayı 15'ine kadar da, 29/04/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlananan tedavi yardımı tebliği uygulanmıştır.

Ancak 2006 yılındaki bu tebliğ, 25.05.2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (TUT) ile değiştirilmektedir.

Aşağıda yapacağımız tüm açıklamalar bu tebliğin kapsamında olan memur ve yeşil kart sahiplerini kapsamaktadır.

1- Sağlık kurum ve kuruluşların ve tedavi şekillerinin tanımı yeniden yapıldı.

- Üniversitelerin medikososyal birimleri,
- Türk Silahlı Kuvvetleri birinci basamak sağlık üniteleri,
birinci basamak sağlık kurumu kapsamına alınmıştır.

Yine, Üniversitelerin tıp fakültelerinin bulunduğu ilin dışında yer alan uygulama ve araştırma merkezleri ikinci basamak resmi sağlık kurumları olarak tanımlanmıştır.

2- Tedavi şekillerinin tanımı yapıldı.

Tebliğde "Sevk İşlemleri" öncesinde Tedavi kategorileri adlı yeni bir kategori açılmıştır. Bu bölümde yatarak tedavi, günü birlik tedavi ve ayaktan tedavi kavramları tek tek açıklanmıştır.

3- Memurun sevk işlemlerinde değişilik yapılmamıştır

2006 yılı içinde geçerli olan sevk uygulaması 2007 yılının Haziran ayından itibaren de devam edecek... Buna göre
-Aile hekimliği uygulaması bulunmayan illerde, aktif çalışanlar, kurumu tarafından yeterli sayıda nüshalı hasta muayene istek formu ile var ise kurum tabibine gönderilecek, kurum tabibinin gerekli görmesi halinde ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumuna sevk edilebilecektir. Kurum tabibi bulunmadığı takdirde aktif çalışanlar, kurumu tarafından düzenlenen muayene istek formu ile belediye sınırları ve mücavir alan içinde bulunan birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşuna doğrudan başvurabilirler. Kurum hekimliği veya diğer birinci basamak sağlık kuruluşundan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılacak sevk işlemlerinde hastane ve hekim adı belirtilmez.

- Memurun bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, kurum hekimliğine veya belediye sınırları ve mücavir alan içerisindeki birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına kurumu tarafından düzenlenen muayene istek formu ile birlikte doğrudan veya sevkli olarak başvurabilirler.

4- Acil haller tanımı yapıldı.

Tebliğin 3. maddesi ile acil vakalardaki tedaviler düzenlenmiştir. Bu başlıkta ilk kez acillerin tanımı yapılmıştır. Buna göre "ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda, olayın meydana gelmesini takip eden 24 saat içinde en yakın sağlık kurum veya kuruluşuna başvurulmasını gerektiren ve ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığında hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar" acil haller denecektir.

Ayrıca yine bu maddede yapılan düzenleme ile sözleşmesi olmayan sağlık kurumlarına acil hallerde gidilmesi durumunda da tedavi giderlerinin ödenmesi ilkesi benimsenmiştir.

5- Özürlülere serbest diş hekimi kolaylığı

% 40 ve üzerindeki özürlü kişilerin, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına veya serbest diş hekimliklerine doğrudan müracaat edebilmeleri imkânı getirildi. tebliğin 5.2.11 maddesinde yer alan düzenleme şu şekildedir: "% 40 ve üzerinde özürlü kişiler, diş tedavileri için özürlülük durumunu belgelendirmek suretiyle, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına veya serbest diş hekimliklerine doğrudan başvurabilirler. Ancak başta zihinsel özürlü olmak üzere iletişim kurulamayan veya algılama güçlüğü yaşanan özürlü kişilerin diş tedavileri lokal anestezi altında gerçekleştirilemiyorsa ve genel anestezi altında müdahale gerekliliği söz konusu ise tedavinin, anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanının sorumluluğunda genel anestezi altında cerrahi müdahale uygulanabilen, asgari tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu genel anestezi ile müdahale birimi olan özel sağlık kurumlarında yapıldığının belgelendirilmesi gerekmektedir."

6- Diş tedavisi yeniden düzenlendi

Tebliğin beş nolu bölümünde diş tedavileri düzenlenmiştir. Yeni yapılan düzenlemede, diş tedavisi için özel sağlık kurum ve kuruluşlarına sevk için aranan 90 günlük süre tedavi türüne göre değiştirilmiştir. Buna göre, diş tedavisi için sevk edildiği resmi sağlık kurumunda herhangi bir sebeple kron ve protez tedavisine 90 gün, dolgu tedavisine 30 gün, diğer diş tedavilerine ise 45 gün içinde başlanamayacağının ilgili diş hekimi tarafından belirtilmesi ve aynı sağlık kurumu başhekimi tarafından onaylanması suretiyle istekli olan hastaların serbest diş hekimliklerine veya özel sağlık kurum / kuruluşlarına sevkleri yapılabilecektir.

7- Kontakt lens bedellerinin ödenmesi kabul edildi

Bundan önceki tebliğlerde, katarakt ameliyatı sonucunda göz içine takılan lensler (göz içi mercekleri) ile göz ameliyatı sonucuna bağlı olarak kullanılması sağlık kurulu raporuyla gerekli görülen lens bedelleri ve bunlara ait bakım preparatları hariç olmak üzere; göz tedavilerinde kullanılmasına kesin zorunluluk olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelendirilse bile, ?KONTAKT-LENS? camlarına ait bedeller hiç bir şekilde ödenmemekteydi.

Yeni düzenlemede aşağıdaki haller halinde ödeme yapılması kabul edilmiştir. Bu haller şu şekildedir:

-Keratokonüsler,
· 7 ve 7 diyoptriden yüksek miyopiler ile 3?4 diyoptriden fazla hipermetroplar,
· İki göz sırasında en az 3 diyoptri fark olan anizometroplar,
· Düzeltilemeyen mixt astigmatizmalar,
· Tek taraflı afaki operatuvar vakalar,
· Kornea hastalıklarında (Bülloz keratopati, kornea ülseri)

Lenslerin yenilemesine ait ödemeler, alış tarihinden itibaren 12 ay geçmeden yapılamyacak, bu süre içerisinde ayrıca gözlük cam ve çerçeve bedeli ödenmeyecektir. Bir çift kontakt lens için ödenecek tutar 50 YTL' nı geçemeyecektir.

6- Bazı tedavilerde uzman hekim raporu yeterli görülmüştür.

Önceki tebliğde, Puva, prizmatik ve teleskopik gözlük camlarının ödenmesinde, Diyaliz tedavileri ve ESWL metodu ile yapılacak taş kırdırma tedavisi için sağlık kurulu raporu istenmekteydi. Bu uygulama değiştirilmektedir. Buna göre bu hallerde yerine uzman hekim raporu yeterli görülecektir.
- Göz hastalıkları uzmanı hekimce düzenlenen sağlık raporu ile zorunlu görülmesi şartıyla puva, prizmatik ve teleskopik gözlük camları, Sosyal Güvenlik Kurumunca tespit edilen fiyatları aşmamak üzere ödenecektir.
- Kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan ve diyaliz tedavisi alması gerektiği erişkin/çocuk nefroloji uzman hekimi, iç hastalıkları veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerinden birisi tarafından düzenlenecek tek hekim raporu ile belgelendirilen diyaliz hastaları, bu tedavilerini resmi sağlık kurumlarında veya 8/5/2005 tarihli ve 25809 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik? hükümlerine uygun olarak açılan özel diyaliz merkezlerinde yaptırabilirler.
- Bu Tebliğ kapsamındaki kişilerin böbrek ve üreter taşlarından kaynaklanan rahatsızlıklarının ESWL yöntemi ile yapılacak taş kırdırma tedavileri için gerekli olan tek hekim raporu, üroloji çocuk cerrahisi veya çocuk üroloji uzman hekimlerince düzenlenecektir. Bu rapora istinaden ESWL tedavileri sağlık kurum veya kuruluşlarında yapılabilir.

7- Diyaliz hastalarına ilaç kolaylığı

Diyaliz hastalarının kullanması gerekli görülen tüm ilaçlarının tedavi oldukları diyaliz merkezlerince de reçetelendirilebilmesi imkânı getirildi.

8- Hastalar tetkik ve tahliller için dışarı gönderilmeyecek

Hastaneler tedavi sırasında gerekli olan tetkik ve tahliller için hastaları dışarıya gönderebilmekte idi. Yeni düzenleme ile tetkik ve tahlil amacıyla hastalar dışarıya gönderilemeyecek. Gerektiğinde tetkik ve tahlil hizmeti hastane tarafından dışardan temin edilebilecek.

9- Sağlık kurumları hastalara dışardan tıbbi malzeme ve ilaç aldıramayacak.

Sağlık kurumlarında yapılan tedavilerde kullanılması gereken tıbbi malzemelerin hastaneler tarafından temin edilmesi esası benimsendi. Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra hastaneler hastalara dışardan tıbbi malzeme aldıramayacak.

Yatan hastalar için kullanılması gereken ilaçların hastaneler tarafından temin edilmesi esası benimsendi. Buna göre, Tebliğin yürürlük tarihinden 120 gün sonra hastaneler hastalara dışardan ilaç aldıramayacak.

10- İlaçlar istenen sağlık kurulu raporu tek uzman tekime dönüştürüldü

Sağlık Kurulu raporu alınması hususunda en yoğun uygulama ilaç ödemelerinde olmaktadır. İlaçlar için istenilen sağlık kurulu raporları tek uzman hekim raporuna dönüştürüldü. bu konudaki düzenleme Tebliğin "12.1.3. İlaç kullanım raporlarının düzenlenmesi" nolu başlığında yapılmıştır.

11-İşitme cihazı bedeli 2007 yılı için 800 YTL olarak tespit edildi.

İşitme cihazı bedeli 2006 yılı için en fazla 790 YTL olarak tespit edilmişti. Tebliğin "20.4.10. İşitme cihazları" başlığında bu miktar 800 YTL olarak tespit edilmiştir.

12- Motorlu malul arabasına ait bedelin ödenmesi yönünde düzenleme yapıldı.

Bu konudaki düzenleme tebliğin "20.4.2. Motorlu malul arabası verilmesini gerektiren hastalık ve arızalar" başlığı altında yapılmıştır. Birim fiyat olarak 4.900 YTL olarak belirlendi.

13 - Mikro infüzyon pompası, Yara bakım ürünleri, kendinden jelli sonda, desferal pompası, kolostomi-ürostomi torbası ve bunların yardımcı malzemelerinin ödeme esas ve usulleri ayrıntılı şekilde tanımlandı.

14- Tebliğ eki listelerde yer alan birim fiyatlarda herhangi bir artış yapılmamıştır.

Anjiyo ücretlerinde % 10-15 oranında düşüş yapılmıştır. Yatak ücretlerinde yaklaşık % 10 oranında artış yapılmıştır.

15- Sünnet bedelinin ödenmesi sağlanmıştır.

16- Psikiyatri hizmetleri paket tedavi kapsamına alınmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber