'Halk Seçsin' için son 24 saat

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Haziran 2007 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Anayasa paketi için geri sayım başladı. Sezer'in kararını bugün veya yarın açıklaması bekleniyor.Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği paketi hakkında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in inceleme süresi yarın sona erecek.

Paket 1 Haziran tarihinde Köşk'e gönderilmişti. Sezer paketi ya onaylayarak yürürlüğe girmesini sağlayacak ya da referanduma sunacak. Değiştirilmeden Köşk'e gönderilecek olan düzenlemeleri Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ikinci kez iade etme yetkisi bulunmuyor. Cumhurbaşkanının paketi onaylaması veya referanduma sunması durumunda bu kez referandum süresi konusunda tartışma patlak verecek. Hükümet referandum süresinin 120 günden 40 güne düşüren yasa değişikliği yaptı. Ancak Sezer'in değişikliği veto etme hakkı bulunuyor. Değişiklik veto edilirse, Meclis'ten yeniden çıkarılması zora girebilir. Zira AK Parti'de listeye giremeyen 155 civarındaki vekillerin en az 130'unun böyle bir değişikliğe destek vermediği gibi, küskünler hareketi de başlatabileceği belirtiliyor. Bu yüzden referandum konusundaki değişikliğin yeni parlamento tarafından gerçekleştirilmesi bekleniyor.

PAKETTE NELER VAR

Cumhurbaşkanı halk tarafından 5 yıllığına seçilecek. Bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak. Anayasa değişikliğiyle, genel seçimler de 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak. TBMM, Anayasa'da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber