ÖSS'ye üç kala hazırlık artık psikolojik

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Haziran 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 ÖSS'ye sayılı günler kaldı. Artık sınav öncesi kalan üç günde, hazırlığın daha ziyade psikolojik bağlamda olmasında fayda var. Adaylar kendilerini sınava psikolojik olarak da hazırlamak için bilinçli bir çaba harcamalılar. Sınava girecek her aday yaklaşık 10 yıllık bir eğitim öğretim sürecinden gelmekte; buna ilaveten ortalama bir hazırlık çalışmasında da bulunmuş her öğrencinin bilgi potansiyeli bu sınavı halledebilecek düzeyde. Önemli olan bu bilgi potansiyelinin sınav anında harekete geçirilebilmesidir. Sahip olunan bilgi potansiyelinin harekete geçirilebilmesinde etkili olabilecek faktörlerden birisi de, sınav öncesi son günlerde moral ve motivasyon olarak adayların kendilerini hazırlamaları ve bu bağlamdaki iyilik halleri olacak.

17 Haziran Pazar günü sınava girecek adaylara önerilerimizi, sınav öncesi kalan günlerle ilgili ve sınav anıyla ilgili öneriler olarak yapacak olursak;

Sınav öncesi önerileri

Sınav öncesi cuma gününe kadar hafif yoğunlukta soru çözüm bağlamında çalışmalara devam edilebilir.

Sınava gireceğiniz okulu ve hatta dersliği pazar gününe kadar mutlaka gidip görün.

Sınav öncesi şu günlerde, yüzünüzden tebessümü eksik etmeyin, moral ve motivasyonunuzu bozabilecek ortam, kişi ve sohbetlerden uzak durmak için bilinçli bir çaba sarf edin.

Kendinizi pozitif düşünmeye zorlayın. Henüz girmemiş olduğunuz sınavın sonucuna takılmayın.

Sınav öncesi son günlerinizi, en fazla hoşlandığınız uğraşlarla, kendinizi yormadan geçirmeye çalışın.

Beslenme ve uyku düzeninize dikkat edin.

Sınav sabahı önerileri

Sınav sabahı, hava koşullarının uygun olması halinde ılık bir duş alın.

Sınav muhabbeti olmayan güzel bir kahvaltı yapın.

Sınava gireceğiniz binada 08.45-09.00 arası olacak şekilde, gerekli evrak, araç ve gereçleri yanınıza almayı unutmadan evden ayrılın.

Sınav binası etrafında içeri alınmayı beklerken diğer adaylarla, sınavla ilgili değil başka konularda sohbet edin. 'Bu işi başaracağım' diyerek sınav salonuna girin.

Sınav sırasındaki öneriler

Çözemediğiniz soru üzerinde fazla zaman harcamayın, o soruya işaret koyup geçmeyi bilin. Çözemediğiniz sorulara ikinci turda tekrar dönün.

Sizi ilgilendiren bölümlerdeki soruları sırayla çözün, kodlamaları en sona bırakmayın. Ya soru soru ya da sayfa sayfa kodlama yapın.

Uzun ve karmaşık görünen sorulara hiç bakmamak ya da okumayı yarıda kesmek test tekniği açısından yanlıştır.

Çözemediğiniz sorular karşısında kendinize güveninizi yitirmeyin, kalan sorularda çözebileceğiniz çok soru olabileceğini unutmayın.

4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü bilerek, en az 2 şıkka indirgeyemediğiniz soruları yanıtlamayın.

Sınav esnasında konsantrasyonunuzu toparlamakta zorluk çektiğiniz anlarda, kalemi bırakın, bir dakika kadar derin nefes alıp verin.

Sınav esnasında, başka adayların ne yaptığıyla ilgilenmeyin.

Aytekin Günel: Ekol Dershaneleri Yöneticisi ve Eğitim Danışmanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber