Sağlıkta taşerona yargıdan red

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Haziran 2007 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezinin, sağlık hizmetleri sunumunun ?hizmet alımı' adı altında ile taşeron firmalara ihale edilmesine karşı yürüttüğü hukuk mücadelesinde ilk olumlu karar Gaziantep 2.İdare Mahkemesi tarafından verildi.

Sağlık Bakanlığının ilk olarak Nizip Devlet Hastanesinde uygulamaya koyduğu sağlık hizmeti veren birimlerin hizmet alımı yöntemi ile taşeron firmalara ihale edilmesi politikası bir çok hastanenin değişik birimlerine yaygınlaştırılarak uygulanmaya çalışılıyor.

Bu uygulamaları yakın takibe alan Türk Sağlık Sen, Sağlık Bakanlığını yazılı olarak uyararak söz konusu hizmet alımı ihalelerinin iptal edilmesini talep etti. Ancak,Bakanlık hiçbir uyarıyı dikkate almadan personeli ile birlikte hizmet alımı uygulamasına devam etti.

Bakanlık bu güne kadar Gaziantep, Bartın, Ankara, Zonguldak, Adana ve Sinop illerinde bulunan hastanelerin taşeron firmalara hizmet alımı yöntemi ile ihale yaptı. Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, bütün illerdeki hizmet alımı ihaleleri için dava açtı. Bu davalardan Gaziantep/Nizip Devlet Hastanesinin laboratuar hizmet alımı için açılan dava Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi lehine sonuçlandı.

Gaziantep 2.İdare Mahkemesinin 2006/1784 E ve 2007/474 K sayılı iptal kararında özetle şu hususlara yer verildi.

Hizmet alımı ihalesinin Anayasamızın 56. ve 128. maddelerine aykırılık teşkil ettiği, Sağlık hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık kuruluşlarında memurlar ve diğer kamu görevlileri eli ile gördürülmesi gerektiği, Dava konusu işlemin 181 sayılı KHK hükümleri çerçevesinde sağlık hizmetlerinin Devlet tarafından yada Devletin denetimi ve gözetiminde yürütülmesi hükmüne aykırılık teşkil ettiği gerekçeleri ile söz konusu hizmet alımı ihalesinde hukuka uyarlılık bulunmadığından iptaline karar vermiştir.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci şöyle konuştu: Sağlık personeli eli ile gördürülecek sağlık hizmetlerinin hizmet alımı yöntemi ile taşeron firmalara ihale edilmesinin altında kamunun sağlık hizmeti sunumundan vazgeçerek özelleştirmenin önünün açılması mantığı yatmaktadır. Bu uygulama halkımızın sağlık hizmetinden daha etkin yararlanması için değil yandaş firmaların daha çok rant elde etmesi amacını taşımaktadır. Bakanlık, sağlık personelinin de mağduriyetine sebebiyet veren bu uygulamadan derhal vazgeçmelidir. Mahkeme kararı bakanlık yetkililerine bir uyarı niteliğindedir. Bakanlığın bu uygulamalara devam etmesi halinde hukuki mücadelemiz sonuna kadar sürecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber