DGM'lerden normal adliyelere atanan 150 hakim ve savcı, yarın yeni görevlerine başlayacak

Haber Giriş : 04 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Neşter 1 ve 2 iddianamelerini hazırlayan Savcı Ömer Süha Aldan, artık Ankara Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapacak.

AB'ye uyum kapsamında DGM'lerin kaldırılması ile birlikte, bu mahkemelerde görev yapan 150 hakim ve savcı dahil 195 kişilik kararnamenin yankıları devam ediyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından yayımlanan kararname ile görev yerleri değiştirilen hakim ve savcılar, yeni görevlerine yarın başlayacak.

HSYK'nın, kaldırılan DGM'lerin yerine 8 ilde 18 ağır ceza mahkemesinde görev yapacak heyet ile cumhuriyet savcıları belirledi. Kurul, Ankara, Erzurum, İzmir, Malatya'da 1, Adana ve Van'da 2, Diyarbakır'da 4 ve İstanbul'da 6 ağır ceza mahkemesinin kurulmasına karar verdi.

Kurul, Adana 6 ve 7'nci, Ankara 11'inci, Diyarbakır 4, 5, 6 ve 7'nci, Erzurum 2'nci, İstanbul 9, 10, 11, 12, 13 ve 14'üncü, İzmir 8'inci, Malatya 3'üncü, Van 3 ve 4'üncü ağır ceza mahkemelerini, 5190 sayılı Kanun'un 1. maddesinde sayılan suç ve davalara bakmak üzere görevlendirdi. Diğer illerde DGM sayısı kadar ağır ceza mahkemesi kurulurken, Ankara'da 2 olan DGM yerine bir ağır ceza mahkemesi kuruldu.

Çiçek, Aldan'ı ödüllendirecek
Bu arada Neşter-2 soruşturmasını yürüten Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Ömer Süha Aldan'ın Bakan Cemil Çiçek tarafından ödüllendirileceği öğrenildi. Aldan, başlattığı soruşturmayla hakim ve savcıların sicillerini, atamalarını ve geleceklerini belirleyen kararlara imza atan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini zor duruma düşürecek belge ve bilgilere ulaşmıştı. Adalet Bakanı Çiçek'in, bu nedenle Savcı Aldan'ı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne getirerek ödüllendirmeyi düşündüğünü yakın çevresine ilettiği belirtiliyor.

Müdür Duran Yargıtay üyesi olacak
Öte yandan Ceza İşleri Genel Müdürü Abuzer Duran'ın Yargıtay üyeliğine seçilme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Duran seçilirse koltuğu boşalacak. Bu makama Savcı Aldan'ın atanması düşünülüyor' değerlendirmesinde bulundular.

'Neşter-2' 20 Ağustos'ta
Ankara DGM'ye 2001 yılında atanan savcı Aldan, kamuoyunu yakından ilgilendiren birçok önemli soruşturmayı yürüttü. Türkiye'nin en büyük yolsuzluk soruşturması olarak yargı tarihine geçen Neşter-1 ve Neşter-2 soruşturmalarını yürüten savcı Aldan, uzun süre kamuoyunun gündeminde kaldı. Aldan, bölücü terör örgütü PKK/Kongra-Gel'le ilgili kapsamlı bir soruşturmaya da imza attı. Neşter-1 soruşturması ile ilgili açılan davanın görüşülmesine devam edilirken, 19 sanıklı Neşter-2 davasına, 20 Ağustos 2004 günü yeni kurulan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

yenişafak

Aldan, Ankara Cumhuriyet Savcısı oluyor
Neşter 1 ve 2 iddianamelerini hazırlayan savcı Ömer Süha Aldan, üç gündür Fethiye'de ailesiyle birlikte tatil yapıyor. Kararname gereği, bundan sonra Ankara Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapacak olan Aldan, bugün tatilden dönüyor. Aldan, kararname hakkında yorum yapmak istemediğini belirterek, "Biz cumhuriyet savcısıyız, her yerde görevimizi yaparız. Şu yer olmuş, bu yer olmuş bizim için önemli değil, önemli olan yapacağımız görevdir" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber