Adrese dayalı nüfus kaydında son durum...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kumru Erçakar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, 14 Haziran 2007 itibarıyla Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (ADNKS) kayıt altına alınan vatandaş sayısının, 62 milyon 668 bin olduğunu bildirdi.

Demir, İstanbuldaki 11 ilçe hariç şu anda Türkiye çapında bütün yerleşim yerlerinde askıda olunduğunu belirtirken, ''İstanbulda 11 ilçede halen hane ziyaretleri sürüyor. Bu süreçte günlük yaklaşık 70 bin ile 100 bin arasında vatandaşın kaydı sisteme girilerek, çalışmalar devam ediyor'' dedi.

Demir, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhtarlıklardaki askı süreci ve İstanbulda hane ziyaretlerinin devam ettiğini belirtti.

Askı sürecinin bu ayın sonunda bitmesinin planlandığını, ancak Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçmen listelerini 21 Mayısa kadar tekrar askıya çıkarması ile kendilerinin o süreçte ''iki askı listesi olmasın'' diye listeleri indirdiklerini anlatan Demir, şu bilgileri verdi:

''Askı süreci 22 Mayısta başladı ve 22 Temmuz'da bitmiş olacak. Her bir il ve ilçede askıya çıkarıldığı günden itibaren, 2 ay süreyle listeler kalacak yani bir yerde 23'ünde çıkmışsa 23 Temmuz'a kadar askıda kalacak. 22 Temmuz son diyebiliriz ama bu bazı yerlerde 23-25 Temmuz da olabilir. Hatta İstanbul'da 11 ilçemiz hala bitmediği için orada biraz daha uzayacak. İstanbulda hane ziyaretleri devam eden ilçelerimiz ise Bağcılar, Bahçelievler, Büyük Çekmece, Eyüp, Fatih, Kadıköy, Maltepe, Sarıyer, Şile Ümraniye ve Üsküdar. Bu ilçelerde halen devam ediyor.''

SİSTEM NE ZAMAN KULLANILACAK..

Demir bu arada, ADNKS'yi Milli Eğitim Bakanlığının okul kayıtlarında kısmen kullanmaya başladığını ifade ederken, ''ama asıl yaygın kullanım, bizim bu verileri İçişleri Bakanlığına devretmemizden sonra olacak. Bundan sonra hemen bütün bakanlıklar protokol yapacaklar İçişleri Bakanlığıyla ve tüm kamu kurumları yasal olarak kullanacaklar'' dedi.

Bu verilerin İçişleri Bakanlığına aktarılmasında, Yasanın kendilerine verdiği maksimum sürenin Şubat 2008'de bittiğini de ifade eden Demir, şunları kaydetti:

''Ama biz 2007 içinde bitireceğiz, gerekli kalite kontrol çalışmalarını, idari kayıtları da topluyoruz şu anda. Ulaşamadığımız vatandaşlarımızın diğer birimlerde kayıtlarda varsa onları yapıyoruz, Yüksek Seçim Kurulundan da seçmen listelerini aldık. Dolayısıyla 2007 içinde devredeceğiz.

İçişleri Bakanlığı da bu konuyla ilgili alt yapıyı hazırlıyor. Tüm ilçelerde bu iş için bir kısım gerekli personel aldı, onun eğitimini tamamlıyor, teknolojik alt yapısını yeniliyor, buna uygun hale getirecek şekilde onlar da paralel gidiyor... Biz bitirdiğimizde onlarda sonuçlandırmış olacaklar, bizim elimizdeki bütün bilgiyi onlara aktaracağız ve direkt sistem yürüyecek.'' Çalışmaların eş zamanlı devam ettiğine işaret eden Demir, ''Dolayısıyla zaman kaybı olmasını gerektirecek bir şey beklemiyoruz. Hızlı şekilde kullanıma açılacak, çünkü açmazsanız sistem çok hızlı yenilendiği için yenilikleri aktarma oluyor, İçişleri Bakanlığı bu konuda tüm kurumlarla eğitimlerini sürdürüyor. Biz bu yaz içinde devreceğiz onları...Yasanın öngördüğü süre 2008'de bitiyor ama biz 2007 içinde bütün işlemleri bitireceğiz'' dedi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Demir, şu anda hem internet hem de muhtarlıklarda vatandaş bilgilerinin askıda olduğunu hatırlatırken, vatandaşları askıdaki listelerden kendilerini kontrol etmeleri çağrısında bulundu.

Demir bu konuda, ''bu sisteme girmeyen vatandaşımız, bundan sonraki adrese dayalı işlemde bu veriler esas alınacağı ve ayrıca sistemde olmayanlara idari para cezası olduğu için, bütün vatandaşlarımız bu askı sürecinde kendilerini kontrol etsinler ve sistemde olmayanlar kayıt olsunlar'' ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber