KESK, 100 Bin Sözleşmeliye Kadro İstedi

Geçen hafta yaptığımız bir değerlendirmede orta veya uzun vadede sözleşmeli olarak çalışanların (4/B) kadroya geçirilebileceğine değinmiş ve bu değerlendirmenin hayata geçebilmesi için de her alanda mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştik. Memurlarla hükümet temsilcileri arasında yapılacak toplu görüşmelere esas Yüksek İdari Kurul toplantsında, KESK adına toplantıya katılan Kamuran Karaca, 100 bin sözleşmeliye kadro verilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Karaca'nın konuşmasının ilgili bölümü için başlığa tıklayınız...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Haziran 2007 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"I- Kamudaki sözleşmelilerin kadroya alınması

Anayasanın 128. maddesinde devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceği düzenlenmiştir. 657 sayılı kanunun 4/ B maddesinde ise çeşitli zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde sözleşmeli personel çalıştırılabileceği düzenlenmiştir.

Kamu personel politikasına baktığımızda ise memurlar eliyle yapılması gereken birçok iş veya hizmetin sözleşmeli personel tarafından yerine getirildiği görülmektedir. Bu durum başlı başına Anayasanın 128. maddesine aykırılık teşkil etmektedir. Bu durum ayrıca aynı işi yapan personelin farklı statüye tabi tutularak, farklı özlük haklardan yararlandırılmasını ve bunlar arasında farklılık yaratılmasına neden olmaktadır. Ülke nüfusunun 73 milyonu bulduğu bir dönemde, kamuda çalışan sayısının giderek düşmesi ve kamu istihdamının esnekleştirilmesi bu kesimdeki sorunları giderek ağırlaştırmıştır.

Kamu kesiminde halen 657 sayılı kanunun 4/B maddesine tabi, yaklaşık 50 bin civarında öğretmen, 11.000 ebe ve hemşire ( yakında 32.000 sağlık personeli daha alınacak), sayıları binlerle ifade edilen değişik meslek gruplarında çalışan bulunmaktadır. 657 sayılı kanunu 4/C maddesine göre 21.193 personel çalıştırılmaktadır. 4924 sayılı kanuna tabi olarak ?çakılı? diye tabir ettiğimiz yaklaşık 20.000 sözleşmeli sağlık personeli de çalışmaktadır. Ayrıca Üniversite Hastanelerinde geçici işçi niteliğinde sayıları binlerle ifade edilen ve 4/B'ye geçirilen sağlık personeli bulunmaktadır. Toplam sayıları 100.000'i geçen sözleşmeli statüdeki personelin yürütmüş olduğu işlemlerin kamunun asli ve sürekli hizmetleri arasında olması nedeniyle bunların kadroya alınmasının Anayasanın gereği olduğunu belirtmek isteriz.

Konuşmamı bitirirken, bu yılın toplu sözleşme yapacağımız bir yıl olmasını diler, hepinizi saygı ile selamlarım.

Kamuran Karaca
KESK TİS ve Hukuk Sekreteri"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber