Otopark operasyonu Susurluk'a dayandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Haziran 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Otopark mafyasına yönelik Ankara'da başlatılan operasyon, Susurluk Çetesi'ne uzandı. Lüks restoran, bar ve otopark sahiplerinden haraç toplayan bir şebekeyi çökerten polis, Veli Küçük, Sedat Bucak ve Yüzbaşı Sinan Yaşar isimleriyle karşılaştı.

Gözaltındaki 16 çete üyesinin, terör ve organize suçlara bakmakla görevli cumhuriyet savcıları tarafından ifadeleri alındı. Şebekenin elindeki Yzb. Sinan Yaşar imzalı JİT kimliğinin sahte olduğu bildirildi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan Rıfkı Ö. Sedat Bucak'ın şoförü, Cengiz T. danışmanı. Suç örgütünün lideri olduğu iddiasıyla aranan Mehmet Veysi Ç. ile Sevda Ç. ise Bucak'ın yeğenleri. Üzerinden JİT (Jandarma İstihbarat Teşkilatı) adına düzenlenmiş bir kimlik çıkan Rıfkı Ö., 'haber elemanı' ibaresi taşıyan belgeyi JİTEM'in kurucusu emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ten aldığını ileri sürdü. Kimlikteki imzada ise Susurluk skandalında adı Veli Küçük'le birlikte anılan dönemin İzmir Jandarma İstihbarat Tim Komutanı Yüzbaşı Sinan Yaşar'ın ismi yazılı. Belgenin sahte olduğu belirtiliyor. DP milletvekili adayı Sedat Bucak, dün savcıya ifade verirken, mahkemeye çıkarılan zanlılardan Oğuzhan K., Sevda Ç. ve Mustafa A. ise tutuklandı. Polis, Ankara'daki otoparkları ele geçirmeyi hedefleyen çeteyle birlikte adeta cephanelik buldu: Dinamit lokumları, polis kanalına ayarlı ve terör örgütü PKK'nın kullandığı tipte telsizler, 3 tabanca, iki av tüfeği ve 436 mermi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği 'Kaldırım' adlı operasyon kapsamında 16 kişi gözaltına alındı. Milletvekili olduğu dönemde Sedat Bucak'ın danışmanlığını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Planlama Koordinasyon (APK) görevlisi Cengiz T. de bu kişiler arasında. Sedat Bucak'ın koruması Rıfkı Ö. ve Siverek Belediye Başkanı Hasan Ç.'nin oğlu Mehmet Veysi Ç. ile Sevda Ç.'nin adının karıştığı şebekenin lüks restoran, bar ve otopark işletmeciliği yapan işyeri sahibi ve çalışanlarını silahla tehdit ederek, baskı ve şiddet uyguladığı belirlendi. Çetenin, işyeri kurşunlama, darp, adam yaralama, tehdit, ruhsatsız silah bulundurma gibi 23 ayrı suça karıştığı tespit edildi.

Şebekenin tehditle baskı altına aldığı 10 kişi şikâyetçi oldu. A.N.T. adlı müşteki, Cengiz T.'nin kendisini tehdit ettiğini öne sürdü. İddiaya göre, A.N.T., 400 bin YTL'lik bir çekin tahsili için şebekeye başvurdu. "Rıfkı Ö. ile Sevda Ç. senin işini halledecek." dendi. A.N.T. elindeki çeki bu kişilere verdi. Ancak çekin karşılığını alamadığı gibi elindeki çekten de oldu. Şebeke A.N.T.'nin 10 bin YTL'sini daha aldı. Ayrıca otomobiline de el koydu. A. N.T., polise şikâyetçi olacağını söyleyince aracı teslim edildi. A.N.T., polise verdiği ifadesinde Bucak'ın danışmanı Cengiz T.'nin, kendisi hakkında şikayetçi olması halinde, "Sağ gözüne yüz, sol gözüne yüz kurşun doldururuz." diye tehdit ettiğini söyledi. Eczacı N.Ö.'nün de 100 bin YTL borcu sebebiyle çete tarafından tehdit edildiği tespit edildi. "Abinin emri var." denilerek Rıfkı Ö. ve Sevda Ç. tarafından tehdit edilen eczacı N.Ö., polise şikâyetçi olunca çetenin tehditlerinin kesildiği belirlendi. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen'in yönettiği 'Kaldırım' soruşturmasında polis, Şanlıurfa ve Adana illerinde, Cengiz T., Rıfkı Ö., Oğuzkan K., Sevda Ç., Mustafa A., Adem A., Bedir B., Bahadır K., Tolga T., Hasan Ulaş Ç., Bülent Y., Umut B., Münci Kunter S., Levent T., Murat Ö., Murat O., Ahmet Cemil T., Levent K., Ramazan Edip B.'yi yakalayarak gözaltına aldı. Operasyonda Bahadır K., Umut B. ve Münci Kunter S. daha sonra polis tarafından serbest bırakıldı. Diğer 16 zanlı, 'haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı örgüt kurmak, yönetmek, örgütün faaliyetleri kapsamında silah ve uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçlarından mahkemeye sevk edildi. Polis, Siverek Belediye Başkanı Hasan Ç.'nin oğlu Mehmet Veysi'yi arıyor.

Polis telsizlerini dinlemişler

Operasyonda ele geçirilen iki telsizin polis kanalına ayarlı olduğu ve telsizlerin, PKK'nın kullandığı telsizlerle aynı olduğu ortaya çıktı. Şebekenin elebaşısı Rıfkı Ö.'nün üzerinden de JİT adına düzenlenmiş bir kimlik çıktı. Jandarma İstihbarat Teşkilatı haber elemanı kimliği Rıfkı Ö. adına düzenlenmiş. Kimlikteki imza ise Susurluk döneminde adı Veli Küçük ile birlikte geçen dönemin İzmir Jandarma İstihbarat Tim Komutanı Yüzbaşı Sinan Yaşar'ın ismi yazılı. Rıfkı Ö., polisteki ifadesinde JİT kimliğini kendisine Veli Küçük'ün verdiğini öne sürdü. Soruşturmayı yürüten savcı, resmi yazı ile Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 'haber elemanı' kimliği verme şeklinde herhangi bir uygulamalarının bulunup bulunmadığını sordu. Komutanlık da böyle bir uygulamanın bulunmadığını belirtti. Kimliğin sahte olduğu savcıya bildirildi.

Soruşturmaya avukat Nezahat Esin S. de dahil edildi. Polisin Sevda Ç.'yi gözaltına almak üzere Çankaya'daki eve gittiğinde Sevda Ç.'nin evde herhangi biri olmadığını ifade edip polise izin vermediği belirtiliyor. Mahkeme kararı ile evde yapılan aramada ise Sevda Ç.'nin yakalanması üzerine avukat Nezahat Esin S.'nin de soruşturmaya dahil edildiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber