Sıcak çarpmaları beyin hasarına bağlı ölüma yol açıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SICAK ÇARPMALARI BEYİN HASARINA BAĞLI ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR

- DOÇ. DR. ŞENNUR DABAK:

- "SICAK ÇARPMASININ İLK BELİRTİSİ GÜÇSÜZLÜK, DALGINLIK VE SERSEMLİKTİR"

- "SICAK HAVALARDA ZORUNLU OLMADIKÇA GÜNEŞ ALTINDA DURULMAMALI"

AYHAN GONCA

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, sıcak çarpmalarının genellikle beyin hasarına bağlı ölümle sonuçlandığını belirtti.

Sıcaklarla birlikte hastanelerin beyin kanaması geçiren hastaların akınına uğradığını söyleyen Doç. Dr. Şennur Dabak, insanların sıcaklara karşı dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Doç. Dr. Dabak, "Sıcak çarpması vücut sıcaklığının hızlı bir şekilde 40 derecenin üzerine çıkmasıyla, dalgınlık, uyum bozukluğu, bazen komaya kadar gidebilen tıbbi acil bir durumdur. Belirtisi kişinin cildinin sıcak ve kuru olmasıdır. Kişinin hayatının devamı hızlı bir şekilde tanı konulup tedavi edilmesine bağlıdır.

Genellikle beyin hasarına bağlı ölümle sonuçlanır" dedi.

Sıcak çarpmasının hastalardaki ilk belirtisinin güçsüzlük, dalgınlık ve sersemlik olduğunu, özellikle yaşlıların sıcaklardan vücut direncinin düşüklüğü nedeniyle daha çabuk ve sık etkilendiğini ifade eden Doç. Dr. Dabak, "En fazla risk altında olanlar da kronik kalp-damar ve akciğer hastaları, akıl yetmezliği veya parkinsonu olanlardır. Bunun dışında; sosyal izolasyon altındakiler, alkol kullananlar, antidepresan, antialerjik ve çoklu ilaç kullananlar sıcaklardan çabuk etkilenir" diye konuştu.

Sıcak çarpmasından korunmak için sıcak havalarda mümkün olduğunca güneş altında kalınmaması, zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmaması, ev veya işyerinin sürekli havalandırılması gerektiği tavsiyelerinde bulunan Dabak, şu bilgileri verdi:

"Mümkünse klima kullanmak, sıvı kaybını azaltmak için su, meyve suyu, soda gibi sıvı içecekler almak, sokağa çıkıldığında teri emebilen pamuklu açık renkli giysiler giymek, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanmak, aşırı efor gerektiren sporlardan, uzun yürüyüşlerden kaçınmak ve sık sık dinlenmek için ara vermek faydalı olur. Aile fertleri; kronik hastalığı olanlar, sıcaktan çabuk etkilenenler ve yaşlı bireylerle biraz daha fazla ilgilenmeli. Bu kişilerin genel durumunda bir bozulma hissedildiğinde en

yakın sağlık kurumuna götürülmeleri faydalı olur. Ayrıca, sıcak çarptığında; birey sıcaktan alınıp serin ve gölgeli bir yere taşınmalı. Elbiseleri çıkarılıp ıslak bir bezle vücudu silinmeli. Başına soğuk kompres uygulanmalı, ateşi düşürülmeye çalışılmalı. Devam ederse sağlık kuruluşuna başvurulmalı."

Doç. Dr. Dabak, sıcak çarpması konusunun asla ihmale gelmeyeceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber