AK Parti, DTP'ye vekil kaptırmak istemiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Haziran 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, 3 Kasım'da 210 bin seçmene sahip Ağrı'da 26 bin oyla 3 vekil kazandı. CHP, 14 bin oya karşılık 2 vekil çıkarırken, barajı aşamayan DEHAP 52 bin seçmenin desteğini aldı.

22 Temmuz'da DTP'nin bağımsız adaylarıyla mücadele edecek olan AK Parti'nin hedefi 5 vekilin tümünü kazanmak. Erdoğan, AK Parti'nin mevcut vekillerini bu seçimde listeye almadı. Ağrılılar bu tercihi isabetli buluyor. Yine de kısmi eleştiriler var. Adayları değerlendirirken Cemal Kaya üzerinde ayrıca durmakta fayda var. Cemal Kaya, Diyadin ilçesinden; ama şehir merkezinde de kayda değer bir taraftar kitlesine sahip. Özellikle yaptığı yardımlar Ağrılıları etkilemiş. ANAP iktidarı döneminde sağlık bakanlığı yapan Doğubeyazıtlı Yaşar Eryılmaz, listenin ilk sırasında. Dördüncü sırada yer alan Fatma Kotan da Doğubeyazıtlı. Kotan'ı eleştirenler DTP'den Ağrı belediye başkan aday adayı olduğu iddiasını yayıyor.

Kimin ne kadar vekil çıkaracağıyla ilgili çeşitli tahminler yürütülüyor. 5 vekil umudunu taşıyan AK Partililer, iki bağımsızın birbirlerinin oyunu böleceği inancında. Meydandaki kalabalık bu beklentiyi güçlendirdi. Halis Tahtalı isimli vatandaş (66), "İki aday da bence kıl payı kaçıracak ve AK Parti'ye yarayacak. Eğer bir bağımsız olsaydı kesin bir tane alırlardı." derken yanında oturan Halis Kahraman (70) kalabalığı gösterip Adnan Menderes'i hatırlatıyor: "Oğlum ben İnönü zamanında Kur'an talebesiydim. Saklı gizli okurduk. Sonra Menderes geldi ve serbestlik oldu. Ağrı'daki insanlar onu o yüzden çok sevmişti. Özal'a da aynı sevgiyi gösterdik biz. Erdoğan da işte onlar gibi, hatta daha da fazla."

Esnaf İrfan Gökhan, iktidarın sağlık reformuna dikkat çekiyor. Gürkan, "Sağlık yardımı, insana hayatını bağışlamışsın gibi bir şey. İnsanlar eskiden her şeyleri olan hayvanlarını satıp tedavi oluyorlardı. Şimdi artık yeşil kart sayesinde para ödemek zorunda kalmıyorlar." diyor. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaattin Arslan, yeşil kartın DTP'nin oylarını AK Parti'ye kanalize ettiği görüşünde. Ağrı Kalkındırma Derneği Başkanı Ömer Yılmaz, fakir fukaranın hükümete desteği 'vefa borcu' olarak gördüğünü ifade ederken, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananlara işaret ediyor. "Bu ülkenin hassasiyetlerini kaşıdılar. Böyle bir durumda DTP'lilerden bile 'Kürtlüğüm şurada kalsın' diyenler var." diyor. 23 yaşındaki beyaz eşya satıcısı Seyfettin Beyazıt ise artık bazı örgütlerin gençler üzerinde eskisi gibi etkin olamadığını aktarıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber