Sağlıkta yeni dönem başladı ama Devlet hastane ücretinin % 10'unu bile karşılamıyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Haziran 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyelerinin anlaşmalı özel hastanelere gidebileceği açıklandı

Türkiye'nin 15 Haziran'da sağlıkta yeni bir döneme girdiği söylendi. Haziran ayının 15'inden itibaren SSK ve Bağ-Kur'lu hastaların sevk almadan üniversite ve özel hastanelere başvurup tedavi olabileceği açıklandı.

Açıklamaya göre özel hastaneler hastalardan değişen oranlarda, 'tedavi ve tetkik farkı' alabilecek. Ancak devletin özel hastanelere yapacağı ödemeler açıklandığında sağlıkta yeni dönemin boyutu ortaya çıktı. Çünkü devlet örneğin muayene başına sadece 15 YTL'lik bir ödeme yapıyor. 175 YTL'lik muayene ücreti olan bir özel hastane için bu rakam ücretin yüzde 10'unu bile karşılamıyor. Geri kalan rakamı sigortalının ödemesi gerekiyor.

Özel hastanelerde doğum ücretleri 7 bin YTL'ye ulaşırken, devletin özel hastanelere doğum için ödediği rakam ise sadece 500 YTL. Yani dar gelirli bir SSK'lı için özel hastane hayal olarak kalmaya devam ediyor.

Tek çatı parası olana

16 Haziran'dan itibaren sağlık sisteminde tek çatı uygulaması, ?bir devrim? olarak nitelendirilerek başladı. Buna göre Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK ayrımı ortadan kalktı. Bunun anlamı şu: Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur üyesi hastalar sevk almadan üniversite ve anlaşmalı özel hastanelere gidebilecek. Hastalar sadece kimlik göstererek muayene olabilecekler. Devletin her bir tedavi ve ameliyat için ödeyeceği ücret belirli tutarlarda olacak. Ancak devletin ödediği rakamlara bakıldığında, bu uygulamanın sadece kağıt üzerinde kaldığı görülüyor. Devletin ödediği rakamlar alınan ücretlerin yanında çok düşük kalıyor. Kısacası sağlıkta tek çatı sadece parası olan için başlıyor.

Sağlık sigortacılığı uygun primli yeni poliçeler üretecek

Sağlık sektöründeki tek çatı uygulaması, devletle anlaşma yapan özel hastaneleri de SSK'lılara açtığı için ilk bakışta özel sigorta şirketlerini etkileyecek gibi görünüyor. Ancak devletin hastanelere ödediği rakamların düşüklüğü göz önüne alındığında, uygulamanın sigorta sektörüne sanılanın aksine önemli etki yapmayacağı ortaya çıkıyor. Sigorta sektöründen uzmanların verdiği bilgiye göre sistemin sağlık sigortacılığı alanına yansıması, devletin tedavi başına ödediği tutarlar kadar tazminat ödemelerinde azalma olarak gerçekleşecek. Sigorta şirketleri bir sonraki sözleşmelerde müşteriden alınan primlerde devletin ödediği miktarlar kadar indirime gidebilecek. Sektörde, uygulama ile A Grubu olarak adlandırılan hastaneler dışında kalan, daha uygun fiyatlı kuruluşları kapsayan çok uygun primli yeni poliçeler de hazırlanabileceği konuşuluyor. Uygun fiyatlarla hizmet veren özel hastaneler için çok düşük fiyatlı yeni sağlık sigorta poliçeleri yaratılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber